Artikel top billede

Opfindere har fået en lys idé

En ny intelligent LED-pære kan styres med iPhone eller Android.

Et Kickstarter-projekt vil udvikle verdens mest intelligente LED-pære. Efter et halvt års arbejde blev LIFX-projektet lagt ud på Kickstarter den 15. september, og målet var at indsamle 100.000 dollar i løbet af 60 dage. Men der er gået over al forventning. Allerede efter tre dage er der indsamlet mere end 700.000 dollar - altså syv gange mere end det beløb, der er nødvendigt for at gøre projektet til virkelighed.

LED-pæren, der minder om Living Colors-konceptet fra Philips, er koblet til en iPhone eller Android-enhed over en trådløs netværksforbindelse. Den har mange forskellige farver, bruger ikke meget energi og holder i 25 år. Der kommer så en passende mobil app, hvor man kan styre alle LED-pærerne i sit hus.

Foruden muligheden for at tænde og slukke pærerne enkeltvis fra mobilen kan man også oprette grupper med pærer i forskellige rum, som så kan styres gruppevis, eller man kan skifte mellem forskellige farver. Der er også mulighed for at definere, at alle pærer skal slukkes, når man forlader huset - eller tændes igen, når man kommer tilbage.

Men opfinderne har mange andre ideer. LED-pæren kan dimmes, og dermed kan man lave en funktion, hvor lyset gradvist bliver stærkere om morgenen - altså en simuleret solopgang. Og omvendt kan man gradvist dæmpe lyset om aftenen. En anden idé er musikvisualisering, hvor lyset blinker i takt med musikken.

LIFX-pæren med Wi-Fi skulle være klar i marts 2013, og til den tid kommer også et Software Developer Kit, så man kan udvikle sine egne lys-applikationer.

Styres med Bluetooth

LED-teknologien udvikler sig med syvmileskridt i øjeblikket. Salget af de gamle glødepærer er forbudt i EU fra denne måned, og det har sat ekstra skub i udviklingen af lavenergi-produkter.

LED-pærer har indtil nu været begrænset til en lysstyrke, som svarer til en 60 watt glødepære. De bruger typisk omkring 15 watt. Men både Philips og General Electric (GE) har præsenteret deres første 100-watt LED-pærer tidligere i år.

Den nye LED-pære fra GE bruger 27 watt og har altså en lysstyrke, der svarer til en almindelig pære med 100 watt. Pæren har en lysstrøm på 1.600 lumen.

Problemet med LED-teknologien er den høje varmeudvikling, men det skulle være løst med en forbedret køleteknologi, som bruger en særlig membran til at styre luftstrømmen inde i pæren.

Philips har også præsenteret en ny 100 watt LED-pære, som bruger 23 watt og ligger på 1.700 lumen. Den skulle være klar allerede til efteråret, og prisen forventes at ligge mellem 40 og 50 dollar.

Mens GE-pæren har en farvetemperatur på 3.000 kelvin, har Philips valgt en varmere farvetone på 2.700 kelvin.

Der er også den nye Bluetooth Bulb, som indtil videre kun er en prototype. Her kan man også styre belysningen fra sin smartphone eller tablet, men forbindelsen sker over Bluetooth og ikke Wi-Fi.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere