Artikel top billede

Foto: CSC

CSC-topchef: Derfor er det gået så galt for CSC

Årsagen til it-giganten CSC's deroute er den fuldendte katastrofe, fortæller ny topchef. Læs, hvorfor det gik så galt her.

Læs også: CSC praler med danske kunder over for globale investorer

Det tog alt for lang tid for it-giganten CSC at tilpasse strategien til ændringerne på markedet for it-infrastruktur for 10 år siden. 

Og det er en af de simple hovedårsager til, CSC's problemer i dag. 

Det fortalte firmaets topchef Mike Lawrie til aktionærerne på virksomhedens investor day tidligere på måneden.

"Vores finansielle resultater har i de sidste mange år ikke levet op til mulighederne, og vi mener at de grundlæggende årsager er ret ligefremme," sagde topchefen. 

Opdagede ikke ny markedstrend

Han fortalte, at markedet for it-infrastruktur i mere end 10 år er gået mod standardisering, forårsaget af et faldende antal storordrer fra kunder som i stedet er afløst af flere små ordrer fra kunderne. 

En udvikling som blev fremkaldt af nye og billigere konkurrenter i markedet.

"Men af en eller anden grund satsede CSC alt på rødt i dette forretningsområde," sagde Mike Lawrie.

Firmaet opdagede nemlig ikke trendskiftet i markedet, og det betød fejljustering af firmaets ressourcer.

"En del af det skyldes de incitamenter som blev sat op, hvor afdelingerne blev tilskyndet til at presse omsætningen og den samlede kontraktværdi."  

"Det var næsten den fuldendte katastrofe, hvor du har et marked der går mod standadisering og du smider alle pengene efter kunderne i et forsøg på at presse større og større aftaler igennem." 

Efterlevede ikke egen best practice

"Vi mistede kontrollen, mistede diciplinen omkring kontrakterne og kontrakternes life cycle management, og med leveringen af mange af vores services." 

Ifølge Mike Lawrie var det ikke sådan, at CSC ikke viste hvordan man skulle gøre. Det står alt sammen firmaets ringbind, procesmanualer og markedsførende produkter.

"Men af uvisse årsager holdt virksomheden op med at praktisere det, de i mange tilfælde selv havde opfundet. Og det var årsag til en lang række problemer," sagde Mike Lawrie til aktionærene.

Derfor mistede CSC helt kontrollen

Selskabet var ifølge topchefen meget fragmenteret.

I løbet af en periode på 30 - 40 - 50 år var CSC vokset omkring en række opkøb, som ikke var integreret ordentligt.

Han peger på, at CSC blev forvaltet som et holdingselskab og med en mentalitet og forvaltningssystem som netop dette.

Han understregede, at hans personlige mening er, at holdingselskaber ikke har gang på jorden i it-branchen.

"Med tiden mistede vi kontrollen med de finansielle systemer. Vi mistede kontrollen med diciplinen omkring store dele af vore finansielle systemer, og det er blevet godt belyst i pressen i løbet af det sidste år, og kulminerede i SEC-undersøgelsen."

Højrisikable aftale og mange tilpassede kontrakter 

Samtidig førte fragmenteringen ifølge topchefen til en omkostningstruktur, hvor firmaet simpelthen ikke længere var konkurrencedygtigt i forhold til de nøglekonkurrenter som CSC hver dag er oppe imod på markedet.

"Det førte til en over-indeksering af meget høj risiko, kapitaltung it-infrastruktur, og nogle betydelige, højrisikable aftaler på applikationer, som blev indgået i den periode," sagde Mike Lawrie. 

"Vi så også en enorm udbredelse af tilpassede kontrakter og tilpassede løsninger," sagde Mike Lawrie.

Det udsprang af CSC's tætte kontakt med den føderale regering, og er fint nok, når man er arbejder på cost-plus basis, pegede topchefen på.

"Men når du er på fast pris eller har meget strenge økonomiske vilkår og betingelser, fører de specielt tilpassede kontrakter ikke blot til højere omkostninger, men fører også til store problemer med at udføre dem, for du udfører dem aldrig mere end en enkelt gang."

Markedsværdien kollapsede

"En meget, meget svær model at skalere på globalt plan," sagde Mike Lawrie.

"Og i kan se de finansielle resultater. Omsætningten stagnerede, driftsindtægterne faldt og vores frie pengestrømme begyndte at tørre ud."

"Og så, sidste år, nåede vi kanten, hvor NHS (skandaleramt sundhedsprojekt i Storbritanien, red.) og mellem 30 og 40 kommercielle kontrakter gik skævt på stort set same tidspunkt, og vi tabte over 50 procent af vores markedsværdi."




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere