Artikel top billede

Politiet kan forudsige forbrydelser med ny teknologi

Nye it-systemer kan forudsige forbrydelser, inden de bliver begået. Politikorps i verdens storbyer opruster med it i kampen mod forbryderne.

I 2025 vil to ud af tre af klodens indbyggere leve i byer. Den stigende urbanisering betyder at den offentlige sikkerhed er blevet et varmt emne. For byernes levedygtighed er betinget af, at de kan tiltrække indbyggere og virksomheder, der er med til at skabe økonomisk udvikling. Men begrebet offentlig sikkerhed er under forandring. Politiet efterspørger teknologiske værktøjer, som kan forudsige kriminalitet og forkorte tiden til opklaringsarbejdet betydeligt.

IBM Software har netop afholdt sit årlige Smarter Business-event i København, og her var der netop fokus på det, som selskabet kalder Smarter Safety. Eller sagt med almindeligt menneskesprog, hvordan man med softwareværktøjer kan forudsige kriminalitet og forkorte tiden til opklaringsarbejdet betydeligt.

"Verden er meget kompleks, og det samme er nutidens organisationer. For at kunne reagere på en aktuel hændelse kræves en koordineret indsats mellem forskellige organisationer, værn og andre, som de har nødvendige kompetencer," siger Kim Escherich, der har titel som executive IT & innovation architect hos IBM Global Business Services.

For at understrege sit fokus på kriminalitetsbekæmpelse havde IBM inviteret den tidl. politichef Per Larsen til Bella Sky for at fortælle om sikkerhed i byerne.

Dataindsamling i realtid

Ved hjælp af teknologi kan man spore og reagere hurtigt på kriminalitet og forbrydelser. Både overvågningskameraer og forskellige offentlige systemer indsamler store mængder uensartede data i realtid.

Samler man disse data et centralt sted, kan man analysere, visualisere og tegne et mønster af mistænktes færden. Derudover kan betjente på farten sende data direkte til stationen og således opklare kriminalitet og forbrydelser hurtigere.

"Et godt eksempel er New York, hvor alle betjente i marken kan slå op i et system med 120 millioner datasæt om kriminalitet. Betjenten kan altså stoppe en bil og tjekke kørekortet, og hvis der ligger noget i systemet, så dukker det straks op. Så det kan godt være, at du bliver stoppet for at køre for hurtigt, men anholdt fordi du skylder i skat," siger Kim Escherich, der tilføjer at den amerikanske register-lovgivning tillader denne form for samkørsel af data.

Det er muligt at forudsige fra time til time, hvor der er øget risiko for kriminalitet. Det betyder, at politi og myndigheder er i stand til at flytte deres ressourcer hen til særligt udsatte områder.

"Efter terrorangrebet i Madrid har man etableret et center, der nærmest kan sammenlignes med rumfærgernes kontrolcentrum i Houston. Man har brugt en enorm mængde af teknologi for at skabe et samlet overblik over, hvad der foregår i byen, og det betyder også at responstiden er reduceret," fortæller han.

Det bedste er selvfølgelig at forhindre forbrydelserne inden de bliver begået. I den amerikanske by Memphis har man reduceret mængden af kriminalitet med 30 pct. over fem år ved hjælp af det såkaldte "predictive analytics".

Alle data, som politiet i forvejen havde, er digitalt arkiveret og ved hjælp af analyseværktøjer bruges historiske og aktuelle data til at sammenligne og evaluere hændelser og forudsige, hvor man forventer at de kriminelle vil slå til.

Hemmelig industri

Kim Escherich understreger, at det grundlæggende handler om Big Data - den centrale udfordring er håndteringen af de enorme datastrømme, hvor kilderne kan være alt fra sociale medier til overvågnings-kameraer. Det påstås at 80 pct. af verdens data er skabt inden for sidste to år. Det er selvfølgelig umuligt at måle, og det viser netop, at vi er ved at blive oversvømmet af en syndflod af data.

IBM købte sidste år det britiske selskab i2, der netop er specialiseret i Big Data analytics - herunder ikke mindst kriminalitets-bekæmpelse.

Ifølge Kim Escherich bliver softwaren fra i2 allerede anvendt af de fleste af verdens efterretnings-tjenester, men man skal ikke forvente at finde en referenceliste på firmaets hjemmeside.

"Det er en dybt hemmelig industri, hvor hverken kunderne eller leverandører ønsker at sige noget. Men nu begynder produkterne at komme ud i normalt salg. For nogle år siden begyndte man at snakke om web 3.0 og semantisk web. I vores verden er det ikke en nyhed. Nogle af disse teknologier er allerede implementeret og bruges af efterretnings-tjenesterne til terror-efterforskning," siger han.

Der er tale om biologisk-inspirerede databaser, som kan analysere konteksten og finde relationer mellem data på en intelligent måde.

"Du kan skelne et æble fra en pære, selv om de begge to hedder pære eller æble," som Kim Escherich udtrykker det.

De store kunder hos i2 er forsikrings-selskaberne, som bruger selskabets software til at visualisere data og deres sammenhæng. Men softwaren bruges også i den australske kvægindustri til at registrere, hvilke dyr der har været i kontakt med hinanden.

Det kan lyde trivielt, men hvis der udbryder en sygdom kan man nøjes med at slå de potentielt smitteramte dyr ned i stedet for at skulle aflive en hel besætning.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere