Artikel top billede

Telia mistænkt: Fik diktators højhælede datter milliarder for 3G-licenser?

Telias topchef siger, at han må gå af, hvis mistanke om bestikkelse viser sig at være sand.

Myndighederne i Schweiz er i færd med at undersøge, om landets banker er blevet misbrugt til hvidvaskning af store pengebeløb fra Usbekistan. Blandt de virksomheder, som myndighedernes søgelys er rettet mod, er et skuffeselskab på Gibraltar ved navn Takilant Ltd. samt moderselskabet for danske Telia, den svensk-finske telegigant TeliaSonera.

TeliaSonera henter cirka en tredjedel af sine milliardstore indtægter fra tidligere Sovjet-stater - lande, hvis diktatur-styrer i dag er blandt verdens værste, når det gælder undertrykkelse af politiske modstandere.

Det gælder blandt andet Usbekistan, hvor TeliaSonera nu er det største teleselskab.

I går kunne Sveriges Television fortælle, at TeliaSonera mistænkes for bestikkelse, fordi man har købt sig til 3G- og GSM-licenser i Usbekistan gennem aktier i skuffeselskabet Takilant.

Igennem de seneste seks år har TeliaSonera betalt 22 milliarder svenske kroner til Takilant for licenser og telefonnumre i Usbeskistan, hed det i tv-udsendelsen.

Takilants direktør er en kvinde, der har meget tætte forbindelser til Gulnara Karimova, den stenrige, højhælede modedronning og forretningsvinde, der er datter af Usbeskistans berygtede diktator Islam Karimov.

TeliaSonera forklarer i en erklæring offentliggjort i går, at selskabet i 2007 købte sig adgang til det usbekiske telemarked gennem en investering i Takilant Ltd på 30 millioner dollar samt en ejerandel på 26 procent af det usbekiske selskab Ucell, som Takilant ejede.

Pengene er ifølge Telia gået til at betale for andele i Ucell og erhvervelse af de 3G-licenser, som Takilant og Ucell lå inde med.

Det mystiske er imidlertid, at de 22 milliarder, som TeliaSonera har betalt Takilant gennem årene, aldrig er dukket op i noget regnskab eller på noget andet offentligt usbekisk papir, påpegedes det i udsendelsen Uppdrag Granskning på svensk tv i går.

På et pressemøde her i formiddag kunne topchef i TeliaSonera, Lars Nyberg, bekræfte, at selskabet var ved at blive undersøgt for bestikkelse. Han slog fast, at han var sikker på, der ikke var tale om bestikkelse, men om at TeliaSonera har købt reelle ydelser fra et selskab, der lovligt havde dem til salg.

Hvis det alligevel skulle vise sig, at Teliasonera faktisk havde bestukket sig til 3G-licenser  og telekunder i Usbekistan, ville topchefen være nødt til at gå af, forklarede han ifølge svenske medier.

Det er ikke mere end et halvt år siden, at samme tv-program med undersøgende journalistik sidst havde fat i det svensk-finske teleselskab.

I foråret kunne Uppdrag Granskning fortælle, at TeliaSonera samarbejder så tæt med efterretningstjenesterne i de tidligere Sovjetstater, at selskabet indirekte har bidraget til undertrykkelsen af den politiske opposition i lande som Hvide Rusland og Azerbaidjan.

Samarbejdet gik i al sin enkelhed ud på, at det svenske teleselskab gav carte blanche adgang til efterretningstjenesterne, som i Telias centraler kunne realtids-overvåge samtaler og datatrafik til og fra systemkritikere.

En version af den udsendelse med engelske undertekster kan ses her.

Afdækningen af bestikkelses-sagen kan ses her.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere