Artikel top billede

Derfor gik det galt for Expert

Experts danske topchef Lars Christensen havde pistolen for panden, da han i begyndelsen af i år gav sig selv en bunden opgave med at finde en løsning på koncernens svenske problem.

"Vi er færdige i Sverige."

Så lakonisk fremlægger Experts koncernchef Lars Christensen situationen. Beslutningen om at begære Experts svenske kæde konkurs er endegyldig. Og Expert kommer ikke til at starte op igen. Lukningen er er kulminationen på en lang proces.

Allerede i januar blev muligheden for at trække stikket for den svenske del af forretningen drøftet på bestyrelsesplan.  Det endte med at koncernchef Lars Christensen fik en bunden opgave.

"Jeg overtog jo jobbet her i starten af året, så min første opgave var at rette Sverige op. Og prøve og se om det skulle kunne lykkedes derovre. Det gav vi hinanden nogle måneder til at forsøge. Men vi besluttede også, at når vi nåede frem til den her tid på året, at vurdere om den her mission kunne lykkes. Og det stod mig rimeligt klart, at det blev svært at få Sverige rettet op. Derfor måtte jeg indstille til bestyrelsen, at det blev besluttet at stoppe i Sverige," siger Lars Christensen.

Konkursbegæringen kom som en bombe for offentligheden. Men måske ikke for folk med tæt kendskab til branchen.

For Sverige er i Nordens hårdeste marked, når det gælder retail. Det har aktørerne i hvert fald selv fastslået flere gange.

Umiddelbart tyder meget også på, at det har været i Sverige, at den store nordiske retail-krig umiddelbart har været blodigst.

Det er en krig, der for alvor blev fyret op under, da den store tyske kæde Media Markt i 2006, gik ind på det svenske marked.

Media Markt kom allerede i 2007 oppe på seks butikker i Sverige. I 2008 blev det øget til 13 butikker.

Med den hurtige ekspansion satte Media Markt de andre spillere på markedet under pres. Og det var en kamp, der ikke kun blev ført i markedet, men også ved den svenske markedsdomstol, hvor både Elgiganten og Media Markt tabte sager til hinanden.

Den hårde konkurrence betød at de første to og et halvt år på det svenske marked kostede Media Markt 350 millioner kroner i underskud.

Læs på næste side om de to milliarder omsætningskroner, der er forsvundet i priskrigen

To milliarder i forsvundne indtægter

Det var ikke kun Media Markt, der led under konkurrencen. Det var hele det svenske retail-marked. I 2010 vurderede chefen for den svenske onlineforhandler Nettonet, at branchen som sådan havde mistet omsætning for to milliarder kroner årligt, som følge af den hårde priskonkurrence.

Da den hæderkronede svenske elektronikkæde OnOff i sommeren 2011 overraskende indgiver konkursbegæring bliver det klart, hvor ødelæggende priskrigen på svenske marked er.

»Den situation, som er opstået, siden de [Mediamarkt red.] gik ind i Sverige og begyndte krigen mod Elgiganten har udhulet al fortjeneste i branchen. Rent økonomisk har vi simpelthen ikke kunne være med,« sagde Onoffs bestyrelsesformand Sten Schröder, som forklaring på konkursen.

OnOffs konkurs sætter fokus på de resterende kæders overlevelse. Expert vælger at gå i offensiven, og købe 30 af Onoffs butikker ud af konkursboet.

Kort efter lancerer Expert et nyt butikskoncept, som de kalder XL; det vil sige store butikker i et format, der kan konkurrere med Media Markt og Elgigantens megabutikker.

Men det ser stadig skidt ud på det svenske marked.

Den svenske onlinebutik Nettonet, blev i en nærmest fjendtlig manøvre omkring årsskiftet til 2011 ovetaget af Computercitys svenske ejere.

Da Nettonets stifter Anders Halvarsson forlader sin stilling som direktør, betegner han perioden som et historisk slagteår. Han påpeger, at den intense konkurrence har fået Elgiganten til at fordoble sin investering i markedsføring. Et tiltag, der ifølge ham med et slag gjorde elektronikkæden til Sverige største annoncør.

Og selv om Expert har varslet offensiv, så viser realiteterne noget andet. Alene i december 2012 lukkede Expert 4 butikker i de svenske.

Da Lars Christensen overtog førerpinden i Expert-koncernen omkring årsskiftet, stod det klart, at Expert var meget udfordret på det det svenske marked.

Og da Expert-butikker på stribe - heraf mange af de tidligere Onoff-butikker - må lukke i løbet af foråret, begynder, der at tegne sig et bilede af at Expert-kæden er i krise i Sverige.
Lukningen blotlægger Expert-kædens problem. Nemlig butiksstrukturen.

Læs mere på næste side om milliardbeløb gik fra Danmark og Norge til Sverige.

De andre lande betalte for svensk milliardunderskud

Expert-kæden har været kendetegnet ved at have butikker på dyre adresser, samtidig med at butikkerne ikke har været store nok til at kunne konkurrere med Elgigantens og Media Markts butikker.

Derudover havde Expert i Sverige også en række butikker, der var alt for små. Butikker, som koncernchef Lars Christensen har betegnet som fotobutikker.

"Vi havde alt fra små fotobutikker til store kombibutikker. Det er en butiksstruktur, som vil være alt for svær at rette til," forklarer han.

Derfor måtte Expert sige stop, før Sverige trak resten af de nordiske lande med ned.

For som Lars Christensen siger, så har den katastrofale udvikling i Sverige kostet Expert-kæden i de nordiske lande rigtig dyrt - det har været summer i milliardklassen, som han siger.

Derfor måtte han tage beslutningen om at  om at trække stikket og lade 817 medarbejdere få fyresedlen. Det var nødvendigt.

"Vi kan nu investere rigtigt i virksomheden. Tidligere er de penge, vi har tjent, jo gået til at holde Sverige oppe," konstaterer han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere