Artikel top billede

Ecuador vil sende Wikileaks-stifter til Sverige

I den diplomatiske krise om Julian Assange er der nu tegn på et kompromis.

Sagen om Julian Assange har udviklet sig til en diplomatisk krise mellem Ecuador og Storbritannien. Wikileaks-stifteren sidder fortsat på Ecuadors ambassade i London, hvor han har opholdt sig siden den 19. juli. Det sydamerikanske lands regering har besluttet at give politisk asyl til australieren, men briterne står klar til at anholde ham, så snart han forlader ambassaden.

Nu er der tegn på bevægelse i sagen. Ecuadors udenrigsminister Ricardo Patino har foreslået at Assange kan rejse til Stockholm med fuld diplomatisk immunitet. Assange har fået statsborgerskab i Ecuador og han har status som ansat på ambassaden, hvilket skulle give ham den samme beskyttelse som andre diplomater. Men Storbritannien har nægtet at anerkende dette.

Ricardo Patino foreslår at de svenske myndigheder kan afhøre Assange på Ecuadors ambassade i Stockholm.

Han vil nu tage kontakt til den britiske udenrigsminister William Hague under FN-generalforsamlingen i New York i denne uge.

Den lille ambassade tæt ved Harrods i London er blevet centrum for en enorm mediebevågenhed, og der har været flere demonstrationer foran bygningen, som er omringet af politi.

Men det virkelige drama udspiller sig i regeringskvarteret Westminster to kilometer længere mod øst og i Ecuadors hovedstad, Quito. I et dokument, som avisen The Guardian har fået fat i, truer den engelske regering med at storme ambassaden.

"Vi er ikke en britisk koloni," lød svaret fra Ricardo Patino i sidste måned.

Ecuador har begrundet sin beslutning om at give politisk asyl med, at Assange risikerer at blive udleveret til et land med dødsstraf. Det kan kun være USA. Men svenskerne har afvist, at man vil sende Wikileaks-frontmanden til et andet land.

Han har stadig ikke sigtet i sagen om seksuelle overgreb, men kun efterlyst af det svenske politi, som ønsker at afhøre ham.

Senest er der sat spørgsmålstegn ved en del af det bevismateriale, der indgår i sagen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere