Artikel top billede

Nyt lagermedie kan holde i millioner af år

Hitachi udvikler evigt lagermedie af kvartsglas. Så nu kan du snart gemme dine data i flere hundrede millioner år.

Den japanske elektronik-producent Hitachi har udviklet en ny type datahukommelse, som skulle være i stand til at holde i flere hundrede millioner år. Hitachi bruger en lille plade med kvartsglas, der kan holde til ekstreme temperaturer og andre påvirkninger uden at blive slidt. Den binære kode gemmes som små punkter i pladen. De er kun synlige med et mikroskop.

"Mængden af data som bliver skabt hver dag er eksploderet, men når det gælder om at bevare det til kommende generationer, er vi ikke nødvendigvis kommet længere siden de dage, da tingene blev mejslet i sten," siger Hitachi-forsker Kazuyoshi Torii til nyhedsbureauet AFP.

Han tilføjer, at informationernes levetid faktisk er forkortet. De digitale medier, som findes i dag - optiske skiver og harddiske - holder kun i få årtier eller endnu kortere.

Desuden bliver det sværere at finde enheder, der kan læse de gamle medier, og det kan være næsten umuligt at få i den rette software, der kan tolke formaterne. Den digitale generation efterlader ikke nogen arv.

Hitachis nye teknologi gemmer koden inde i kvartsglasset, og det skulle være let for kommende generationer at udvikle den nødvendige software til at læse de gemte data.

Prototypen er på to kvadrat-centimeter, og den har en tykkelse på blot to millimeter. Selv flammer kan ikke beskadige pladen, som holder til en temperatur på 1.000 grader i mindst to timer uden den mindste skade. Den kan også tåle at blive smidt på havets bund.

"Vi mener, at dine data vil overleve, medmindre det hårde glas bliver knust," siger forskeren Takao Watanabe.

Den nuværende prototype har fire lag med prikker, som har plads til 40 MB per kvadrattomme, og det svarer omtrent til datatætheden på en musik-cd. Men det skulle være nemt at tilføje flere lag og dermed øge kapaciteten.

Hitachi forestiller sig, at myndigheder, museer og religiøse organisationer kunne være interesseret i "evigheds-lagring" af deres data.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere