Artikel top billede

(Foto: Det Kongelige Bibliotek /)

Biblioteker: eReolen er ikke død

Bibliotekernes eReolen blev erklæret død på landsdækkende tv. Men det er den langt fra, siger bibliotekerne, der indirekte beskylder de danske forlag for at forhandle gennem medierne.

Den populære digitale udlånstjeneste eReolen blev i denne uge lagt i graven på direkte fjernsyn.

Men tjenesten er langt fra død.

I programmet Kulturen på TV 2 News blev det proklameret, at: "eReolen overlever ikke". Dødsdommen blev givet af en forlagsrepræsentant, der ikke kunne se, hvordan eReolen skulle kunne fortsætte som hidtil, og at der skal laves en ny forsøgsordning.

eReolen har hele tiden været planlagt som en etårig forsøgsperiode støttet af Kulturstyrelsen. Men udlånstjenesten skulle overgå til almindelig drift, når forsøgsperioden udløber i år. Og det skal den stadig. Det er derfor misvisende, at forlagsbranchen forsøger at lægge tjenesten i graven, siger bibliotekerne.

"Det har intet på sig. eReolen findes også efter 1. november 2012 - naturligvis. Det vil aldrig være forlagene, der definerer bibliotekernes digitale services - især ikke hvor disse baserer sig på en rimelig honorering for adgang til indhold," siger Bo Fristed, projektleder for eReolen og ansat ved Aarhus Bibliotek.

Forhandling i det åbne

Uenigheden om eReolens fremtidsperspektiver skyldes, at biblioteker og forlagsbranchen skal blive enige om, hvad det skal koste at udlåne ebøger, og hvilke eventuelle begrænsninger der skal tilføjes.

Udlåning af ebøger har vist sig at være populært blandt danskerne, og derfor frygter bogbranchen, at det kan gå ud over deres mulighed for at sælge ebøger til danskerne.

"Forhandlinger om en ny aftale for afregning til forlag og dermed forfattere har været i gang i de sidste måneder, og vi er stadig i gang. Parterne har aftalt, at der forhandles for lukkede døre, og ikke i pressen. Den aftale respekterer vi naturligvis," siger Bo Fristed og indikerer dermed, at forlagene ikke har levet op til den aftale.

Men hvis parterne ikke bliver enige, kan fakta vel sagtens blive, at eReolen bliver nødt til at lukke?

Nej, siger Bo Fristed.

"Det kan godt være, at det bliver med noget andet indhold, at der ikke vil være så mange nye bestsellere på hylderne, eller at de bagvedliggende modeller for afregning med forlagene er forandrede. Men eReolen vil fortsætte som ebogstilbud også i fremtiden - et tilbud der er skabt af bibliotekerne for borgerne."

eReolen har eksisteret i snart et år for at teste platformen og teknikken. Alle biblioteker i Danmark på nær ét har deltaget i eReolen i forsøgsperioden.

Det er meningen, at eReolen skal fortsætte som en del af Danskernes Digitale Bibliotek. Men spørgsmålet er stadig, hvilket og hvor meget indhold bibliotekerne kan præsentere for borgerne i 2013.

Læs også:

Forlagene græder - Bibliotekerne har succes med e-bøger




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere