Artikel top billede

(Foto: Mikael Rieck freelance)

Afhængig af nettet? Så er du skør i bolden

Kan du ikke holde fingrene fra internettet? Så har du måske snart en anerkendt psykiatrisk lidelse.

Fra næste år vil man med en vis sandsynlighed kunne blive diagnosticeret som et psykiatrisk tilfælde, hvis man bare ikke kan finde ud af at slukke for nettet, selv om man egentlig burde.

Internetafhængighed er nu foreslået optaget i den næste udgave af den formelle fortegnelse over mentale lidelser, The Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-IV), som drives af American Psychiatric Association. DSM-IV er et rimeligt bredt anerkendt system til klassifikation af de ting, der gør et menneske bims i bærret.

Ønsket om at kunne rubricere netmisbrugere som sindssyge stammer fra Australian Psychological Society, der formelt har bedt DSM-IV om, at lidelsen optages i DSM-IV-systemet.

I første omgang vil afhængighed af internettet optræde i psykiater-biblens næste reviderede udgave i maj næste år som en lidelse, der bør undersøges nærmere. Det skriver avisen Sydney Morning Herald.

Præcist hvor mange timer med irrelevante netopslag, ligegyldige nyhedstjek og ukloge klik man skal have bag sig, før man er certificeret sindssyg, og hvor grænsen mellem sund og kulret netsurfing egentlig går, melder historien ikke noget om.

Tilbage i 2005 - længe før Facebook og Twitter - blev otte danskere sendt i behandling og efterfølgende erklæret kureret for deres afhængighed på Center for Ludomani. De havde i gennemsnit tilbragt 30 timer om ugen foran skærmen.

ComON, der gerne selv kalder sig et fixerum for nyhedsnarkomaner, omtalte tilbage i 2008 en dansk undersøgelse af fænomenet. I undersøgelsen svarede 10 pct. af de 1.026 adspurgte danskere mellem 18 og 74 år, »ja, jeg er afgjort blevet for afhængig« og 27 pct. siger, at de er »lidt for afhængige« af medierne.

Med fremkomsten af fænomener som Facebook og Twitter er problemet sandsynligvis ikke blevet mindre siden da.

Mens eksperterne overvejer de nærmere detaljer om, hvad der skiller den bit-glade internetbruger fra den bindegale internet-misbruger, kan man fordrive tiden med at lede efter de tilfælde, hvor brugen af internettet eller computerspil førte til opførsel, der i særlig grad synes at falde uden for de gængse normer for mental sundhed. Bare lige ét kig mere....




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere