Artikel top billede

Gigantisk dansk it-system i luften - sådan er det gået

Et af Danmarks største it-projekter er blevet sendt i luften. Se her, hvordan det er gået.

Læs også:
ATP: Sådan går det med gigantisk it-projekt

Kun bagsiden på et enkelt brev så en anelse forkert ud, da ATP tirsdag aften besluttede at sige 'go' til opstarten af de grundlæggende fagsystemer hos Udbetaling Danmark, der fremover bliver centrum for ATP's overtagelse af håndteringen af en lang række offentlige ydelser.

Det fortæller underdirektør i ATP, Hans Christian Jelstrup, der har ansvaret for opstarten af Udbetaling Danmark.

"Vi testede i en af vores verifikationstests, at det blev rettet hen over natten, og det lå klokken 06.30 i morges med en korrekt bagside," siger han.

Tændte systemet

Dermed kunne ATP tænde for de essentielle fagsystemer, som rummer alle de konverterede data fra de 98 kommuner, som hidtil har håndteret ydelserne.

Systemerne har i realiteten været slukket i en lille uge ude hos kommunerne, fordi de skulle konverteres. Dermed har data ikke været brugt eller opdateret, før de konverterede data i dag blev tilgængeligt hos Udbetaling Danmark, der tændte de nye fagsystemer.

"Det er grundlæggende det samme system, men som en enhed og myndighed. Der er samtidigt lavet enkelte, nødvendige tilretninger, sådan at samarbejdet med kommunerne kan lade sig gøre," siger han.

Kontrol og tjek

Meget arbejde er gået forud for dagens lancering af det enorme it-projekt. Primært konvertering og verifikation af, at alle oplysninger efter konverteringen er korrekte, at alle kan logge på med deres respektive brugerprofiler og om de relevante sagsbehandlere har adgang til deres sager.

"Vi har også fået gang i vores posthåndteringsleverandør, som indskanner og journaliserer vores post," siger han.

Samtidig med premieren på opstarten af de vigtige systemer skal organisationen nu begynde at arbejde som én enhed og med en ny fælles kultur.

Skal have fælles kultur

Siden mandag har Udbetaling Danmark sagt goddag til tidligere medarbejdere fra 98 forskellige kommuner, der nu skal arbejde fra fem forskellige bygninger, henholdsvis Hillerød, Holstebro, Haderslev, Frederikshavn og Vordingborg.

"Jeg vil ikke sige, at man har arbejdet med 98 forskellige systemer, men man har arbejdet lidt forskelligt, og nu bliver det ét system," siger han.

Udbetaling Danmark får sin ilddåb, når 690.000 danskere den 20. oktober skal have udbetalt børne- og ungebidrag.

I løbet af det næste halve år overtager organisationen løbende håndteringen af flere og flere ydelser, eksempelvis folkepensionen, som til marts kommer fra Udbetaling Danmark.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere