Artikel top billede

Nokias gamle mobile platform får en ny chance

Et nyt Meego-baseret mobilt operativsystem kommer i 2013.

Tidligere i år gik flere medlemmer af MeeGo-udviklingsholdet hos Nokia sammen om at starte et nyt firma, Jolla, der skal genoplive det mobile operativsystem. Nu fortæller Jolla i en pressemeddelelse, at man kommer med et nyt mobilt operativsystem baseret på MeeGo i foråret 2013. Det har fået kodenavnet Sailfish.

MeeGo (tidligere kendt under navnet Moblin) er udviklet i fællesskab mellem Intel og Nokia, men det blev opgivet sidste år.

Nokia har valgt at satse sin fremtid på Windows Phone, og Intel er gået sammen med Samsung om at udvikle det Linux-baserede Tizen. Det nye skal køre på mange forskellige enheder - lige fra smartphones til fjernsyn - og det skal bygge på teknologier som HTML5 og WAC.

Men der er altså stadig liv i det gamle MeeGo. En af chefudviklerne fra MeeGo-projektet, Marc Dillon, står i spidsen for det nye firma Jolla, som vil udvikle og sælge nye MeeGo-baserede smartphones.

I den nye pressemeddelelse fortæller Jolla, at man har dannet en ny alliance i Hong Kong med de største spillere i mobil-branchen. Den nye alliance omfatter både chip-firmaer, teleoperatører og producenter af smartphones. Partnerne vil sammen investere omkring 1,5 mia. kr. i det nye system, og der skal satses benhårdt på det kinesiske marked.

Her har det store internet-firma Alibaba allerede sit eget mobile operativsystem, Aliyun OS, som ifølge Google er en direkte kopi af Android.

"Kina ændrer spillets regler i mobil-industrien. Den næste store mobile revolution kommer fra Kina, og Jolla ønsker at være med helt fremme. Der er adgang til meget store ressourcer og kompetencer, som kan bevæge hele branchen fremad," siger Jolla-chef Jussi Hurmola.

Sailfish-alliancen skal etablere et datacenter i Cyberport Hong Kong, der bliver beskrevet som et af de bedst forbundne steder i verden. Her er der internet-backbones til både Kina, Europa og USA. Foruden udviklings-aktiviteter skal cloud-infrastrukturen for Sailfish også placeres her.

Samtidig understreger Jolla, at det nye mobile operativsystem både skal bruges til smartphones, tablet-pc'er, fjernsyn, biler og andre former for enheder.

Men det kan blive svært at konkurrere med Android, som allerede sidder på mere end halvdelen af smartphone-markedet. Android og iOS har gjort livet svært for andre mobile platforme. Selv den gamle smartphone-klassiker Blackberry med 80 millioner brugere er under pres. Til næste år kommer RIM med sit nye operativsystem Blackberry 10.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere