Artikel top billede

Her er de giftigste smartphones

Den nye iPhone 5 indeholder flere skadelige kemikalier end forgængeren iPhone 4S. Se her, hvor din smartphone ligger på listen.

En ny stor undersøgelse fra HealthyStuff.org og iFixit ser nærmere på de giftige kemikalier i 36 forskellige mobiltelefoner, herunder den nye iPhone 5 og Samsungs Galaxy S III. Testen viser generelt, at de nyere telefoner er mindre giftige end ældre modeller. Men det gælder ikke altid. Den nye iPhone 5 klarer sig dårligere end sin umiddelbare forgænger, iPhone 4S.

Hver eneste af de 36 undersøgte telefoner indeholder mindst ét af de skadelige stoffer bly, klor, brom, kviksølv eller cadmium. Det medfører forurening i hele produktets livscyklus; i de miner, hvor mineralerne bliver udvundet, i produktionen og på de store skrotpladser, hvor de elektroniske produkter slutter deres liv.

"Selv de bedste telefoner i vores test er stadig fyldt med farlige kemikalier. Disse kemikalier, som kan være årsag til fosterskader, indlærings-vanskeligheder og andre alvorlige sundheds-problemer, er fundet i koncentrationer, som er 10 til 100 gange højere end det naturlige niveau på e-skrotpladser i Kina," siger Jeff Gearheart, der er stifter af HealthyStuff.org.

Det anslås, at 50-80 procent af det elektroniske affald ender i lande som Indien, Kina, Ghana, Vietnam eller Filippinerne, hvor man forsøger at genvinde metallerne under primitive forhold.

I undersøgelsen har man testet telefoner fra 10 forskellige producenter, herunder Apple, Samsung, HTC, Nokia og Motorola.

Den absolutte bundskraber er den gamle iPhone 2G, som altså er den giftigste telefon i testen. På førstepladsen som den "reneste" telefon kommer Motorola Citrus, mens iPhone 4S ligger som nr. 2.

Samsungs flagskib Galaxy S III kommer ind på en niendeplads og klarer sig dermed dårligere end de nyeste iPhones. Men generelt klarer Samsung-telefonerne sig godt i testen, mens Apple har taget det største spring fremad i forhold til sine gamle modeller.

I kategorien med "farlige" telefoner ligger gamle modeller som Nokia N95, Palm m125, Blackberry Storm 9530 og Motorola Moto W233 Renew.

Men det er værd at bemærke, at sundhedsfaren for brugeren er forholdsvis begrænset. Det er de ansatte i fabrikkerne, hvor produkterne bliver fremstillet, der kan risikere at få deres helbred ødelagt, ligesom nogle af kemikalierne altså kan slippe ud og skabe forurening, når telefonen skrottes.

Hele ranglisten med de 36 telefoner kan ses her.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere