Sådan har du aldrig set HD-tv før

Sonys nye 84 tommer fladskærm byder på fire gange HD-opløsning og en masse smarte tricks. Til gengæld er prisen vanvittig. Vi har kigget nærmere på fjernsynet, som er imponerende og viser vej mod fremtiden.

Sådan har du aldrig set HD-tv før

Synes du, HD ser lækkert ud på fladskærmen i stuen? Så vent til du ser Sonys nye 84 tommer 4K-fladskærm. 

Den har en opløsning på 3.840 gange 2.160 pixel, og dermed er det fire gange så høj opløsning som et HD-tv, der i bedste fald har en opløsning på 1.920 gange 1.080 pixel.

Detaljegraden er derfor imponerende høj på Sonys nye tv, som blev lanceret på IFA-messen i Berlin i september.

Vi fik i går mulighed for at se nærmere på fladskærmen, der også går under navnet KD-84X9005.

Lad det være sagt med det samme: Det ser vanvittig godt ud. Selv små detaljer i billedet står rigtig skarpt.

Da opløsningen er så høj, er det faktisk ikke til at skelne de forskellige pixels fra hinanden, selv om du står helt tæt på skærmen.

Derfor ophæver fladskærmen den ellers velkendte teori om, at man skal sidde længere væk fra skærmen, desto større tv'et er.

Det er ikke tilfældet med den store 84 tommer model, som faktisk er glimrende fra 1,5 til 2 meters afstand.

Hele ens synsfelt bliver dermed dækket, uden det virker vanvittigt.

Fjernsynet har dog det problem, at der ikke er produceret ret meget materiale i 4K-formatet, selv om Sony til demonstrationen i går afspillede nogle videofiler med høj opløsning via en computer.

Vi står derfor i en situation, der kan minde lidt om den, da vi gik fra analogt til digitalt tv, og det var vigtigt at vælge fladskærmsmodeller, som var mærket med HD-ready.

Her var der heller ikke ret meget indhold, som kunne udnytte fladskærmenes potentiale.

Det er dog muligt at opskalere HD-indhold via en Blu-ray-afspiller til 4K, og det viste Sony også eksempler på. Det så ganske acceptabelt ud.

Indholdet mangler 

Ifølge Sonys opgørelser er der de seneste par år produceret omkring 70 film i den høje 4K-opløsning, og de har blandt andet været vist i nogle af de 13.000 biografer på verdensplan, der er udstyret med projektorer til formatet.

Men det forventes, at en del ældre film bliver remastered til 4K. Og ja, mon ikke George Lucas laver high five med sin bankrådgiver og allerede er ved at forberede en Star Wars 4K-udgave?

Vi er dog nødt til at vente på, at der kommer en dvd-skive, der er optimeret til 4K-indhold og ikke mindst en afspiller, der kan vise indholdet.

Tv-kanaler, der sender i 4K, kommer vi formentlig til at vente endnu længere på. I dag er standarden blot 720p (1.280 gange 720 pixel), og signalet er ofte komprimeret. Der er altså langt, langt op til 4K, som stiller krav til en seriøs båndbredde.

Så høj er prisen

Sonys fladskærm understøtter 3D, og der bruges passive briller, som du måske kender fra biografen. Altså de billige briller uden batterier. 

Hvis du ikke er den store 3D-fan, kan brillerne faktisk bruges til noget smart, hvis der spilles på skærmen. 

Takket være teknikken Simulview på PlayStation kan to spillere deles om skærmen samtidig. I stedet for traditionel splitscreen får spillerne blot to forskellige briller på.

Det ene sæt briller viser skærmlinje 1-3-5 og så videre, mens det andet sæt viser 2-4-6.

På den måde får spillerne to forskellige oplevelser, selv om de kigger på samme fladskærm. 

Det minder i øvrigt om samme teknik, Samsung viste frem på sit OLED tv, ES9500, på IFA-messen i september. 

Klar til december 

Sony KD-84X9005 er ude i butikkerne i midten af december, og den er på ingen både billig.

Du må smide cirka 200.000 kroner for modellen på 84 tommer, men så følger der også tre års service og installation med i prisen.

Sony forventer ikke, at forbrugerne hæver pensionsopsparingen og sælger huset for at få fingre i den nye fladskærm.

Derfor regner den japanske elektronikgigant med, at der vil blive solgt mellem 10 og 20 eksemplarer af KD-84X9005 i løbet af det næste år. 

Sony er i øvrigt ikke den eneste producent, som mener, at det er tid til at skifte det gamle HD-tv ud i stuen. Toshiba og LG kunne ligeledes på IFA fremvise 84 tommer fladskærme med den høje opløsning. 

Her er en video af Sonys nye tv:
[video splash=104148]0ac81324-2355-dc5d.mp4[/video]




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere