Artikel top billede

Greenpeace kritiserer miljømærke til Apple-computere

De meget tynde ultrabooks må fortsæt bære miljømærket Epeat. Det har udløst en skarp kritik fra Greenpeace.

Efter en analyse af fem tynde ultrabooks fra Apple, Lenovo, Samsung og Toshiba har Epeat nu besluttet, at de overholder alle kravene til miljømærket. Det må tolkes som en klar sejr for Apple og et nederlag for alle dem, der har kritiseret selskabets sammenlimede produkter.

I juli besluttede Apple at trække sig fra miljøprogrammet Epeat (Electronic Product Environmental Assessment Tool).

For at få produkter godkendt under ordningen er der en række krav, der skal opfyldes, herunder at det skal være nemt at skille produkter ad med almindelige værktøjer og fjerne giftige komponenter som batterier.

Men de seneste Apple-produkter er meget svære at åbne og reparere. Tidligere i år kunne iFixit fortælle, at man aldrig har set en computer, der er så svær at opgradere som den seneste MacBook Pro med Retina-display.

På en skala fra 1 til 10, hvor 10 er det nemmeste at reparere, kan den nye MacBook ikke score mere end 1. Apple har brugt masser af lim og særlige skruer, som gør det meget svært at åbne computeren.

Apple valgte senere at ændre sin beslutning og vende tilbage til Epeat. Det skyldes formentlig, at mærket er en forudsætning for at sælge produkter til det offentlige i USA.

Her er det nemlig et krav, at 95 pct. af den elektronik, der bruges af offentlige institutioner, skal bruge Epeat-mærket. Flere af de store firmaer som Ford og mange universiteter kræver også, at produkter skal bære dette mærke.

I den seneste meddelelse fra Epeat fremgår det ikke, hvilke konkrete ultrabook-modeller man har testet, men det ser ud til, at kriterierne er blødet så meget op, at alle computere kan få mærket.

Der er blandt andet et krav til, at computeren kan "opgraderes" med ny hardware - men det betyder nu blot, at der skal være en "ekstern udgang", hvor man kan udvide kapaciteten. En simpel usb-port er altså nok.

Det er også et krav, at kabinet og batteri skal kunne fjernes nemt med almindelige værktøjer, og det skulle også være opfyldt i alle modellerne. Ifølge Epeat tager det maksimalt 20 minutter at åbne kabinettet, og batteriet kan fjernes på et par minutter.

Men det fremgår altså ikke, om Epeat kun har testet Macbook Air eller Retina-modellen, hvor batteriet er klæbet fast.

Det har fået Greenpeace til at kritisere Epeat for at "bøje sig" for kravene fra producenterne. Epeat har godkendt tvivlsomme produkter, som blot vil få bjergene af elektroskrot til at vokse endnu mere.

"Apple ville ændre Epeat standarderne, fordi de vidste, at deres Macbook Pro med Retina-display ikke kunne opfylde kravene i juli. Nu har Epeat ændret sine regler, så de også passer til Macbook Pro og ultrabooks. Er det et tilfælde?" spørger it-analytiker Casey Harrell fra Greenpeace.

Han mener, at Epeat skaber forvirring hos forbrugere og virksomheder, som vil købe grøn elektronik, og sender et signal til producenterne om, at de kan fortsætte med at sælge produkter, som er meget svære at reparere og opgradere. I stedet for at skifte batteriet vil forbrugerne blot købe en ny computer - en sejr for producenterne, men et nederlag for miljøet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere