Artikel top billede

(Foto: Povl D. Rasmussen)

Efter milliard-salg: KMD-ansatte vil være medejere

De KMD-ansatte har fået blod på tanden og vil være aktionærer i deres eget firma, som lige er blevet solgt.

De tusinder af ansatte hos KMD ville have aktier i deres virksomhed. 

Det fortæller medarbejdernes fællestillidsmand, Erik Lykke Hansen.

"De ansatte vil gerne have medarbejderaktier. Men så skal vi jo børsnoteres. Og det er en af de ting, hvor jeg som medarbejdervalgt kan lægge pres på, og spørge de nye ejere om man ikke skulle se at blive børsnoteret. For det er jo ikke til at have medarbejderaktier, hvis ikke man er børsnoteret," siger fællestillidsmanden.

Han meddelelse kommer efter, at KMD's nuværende ejere, ATP og kapitalfonden EQT, fornylig indgik aftale om at sælge virksomheden til kapitalfonden Advent International. Det kan du læse mere om her.

Erik Lykke Hansen fortæller, at der ikke er optioner eller den slags i spil i øjeblikket, som hos de menige medarbejderne kan komme til udbetaling, hvis EQT og ATP's salg af KMD til Advent International godkendes af Konkurrencestyrelsen.

Aktionærer render med overskud

I øjeblikket er aktieoptioner kun for dele af ledelsen.

De er desuden knyttet til den enkeltes ansættelseskontrakt.

Det så Erik Lykke Hansen gerne bliver anderledes med de nye ejere, Advent International.

"Det er jo op til ejerne. Jeg kan da se masser af muligheder, hvis ejerne ville. Jeg mener, at EQT kunne have givet nogle bedre optioner til medarbejderne i den tid, de ejede os. Men de har jo syntes, at det var vigtigere at deres aktionærer rendte med overskuddet," siger Erik Lykke Hansen.

Hos KMD har dele af ledelsesgruppen derimod aktier, der kan udløse en gevinst ved et salg, har Lars Monrad-Gylling tidligere fortalt.

Derfor bør de ansatte også få del i aktierne

Ifølge fællestillidsmanden er der derimod ingen af hverken medarbejderne, de faglige repræsentanter eller de medarbejdervalgte i bestyrelsen, som har eller har haft aktier, mens EQT og ATP har ejet KMD.

"Der er ikke nogen medarbejdere, og heller ikke nogen af de valgte medarbejderrepræsentanter i bestyrelsen, som har optioner, aktier eller er blevet tilbudt at købe noget," siger Erik Lykke Hansen.

Han fortæller, at han også selv ville have takket nej, hvis han var blevet tilbudt optioner, som alle ikke har mulighed for at få.

Røven på kogepladen

"Jeg ville helt sikkert takke nej, da jeg ikke mener, at jeg som medarbejderrepræsentant skal have røven på kogepladen. Jeg ville ikke kunne varetage de menige medarbejderes interesser på en fair måde, hvis jeg var involveret som medejer af virksomheden."

Han peger på, at situationen ville være anderledes, hvis alle havde mulighed for at få medarbejderaktier. Så ville det være lige for alle.

"Det vil jeg også arbejde for," siger han.

"Fordelen ved at være medarbejderaktionær havde jo nok været større i det gamle ejerskab, da oddsene for at få den samme procentuelle værdiforøgelse i det nye ejerskab nok er mindre," siger han.

Medarbejdere forbigået

"Men spørgsmålet er, om det er rimeligt, at det kun er nogen af medarbejderne der bliver forgyldt. Ens løn skulle jo gerne afspejle ens indsats."

"Og jeg er da glad for og stolt af, at det ikke har skortet på ros til medarbejderne fra de gamle ejere i forhold til det her salg. Og det er der da sandeligt også kun grund til. Men det er jo ikke noget de fleste har kunnet se på lønsedlen, tværtimod,"
siger han.

Erik Lykke Hansen peger på, at lønudviklingen er gået den forkerte vej i forhold til virksomhedens succes.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere