Artikel top billede

Apple dropper Java i Mac OS X-browsere

Med en ny opdatering til Mac-computere bliver Java fjernet fra alle OS-X-browsere.

Apple har taget endnu et skridt for at distancere sig fra den udskældte Java-platform, som har været skyld i mange sikkerheds-problemer i de sidste par år. Den seneste opdatering til Mac OS X, som kom onsdag i denne uge, fjerner Java plug-in-modulet fra alle Mac-kompatible browsere. Det skriver Ars Technica.

Hvis man herefter går ind på en webside med Java-indhold, kommer en besked om det manglende plug-in. Brugeren skal så installere den officielle Java Runtime fra Oracle for at køre Java applets i browseren.

Apple er allerede stoppet med at inkludere præinstallerede versioner af Java i Mac OS X og overlader det i stedet til brugerne at beslutte, om de vil installere Java. Desuden har Apple tidligere udsendt en anden opdatering, der sørger for, at Java bliver slukket i browseren, hvis brugeren ikke har brugt det for nyligt.

Måske er Apple selv skyld i problemerne. Oracle udsender typisk opdateringer til Java tre gange om året. Apple tager så disse ændringer og laver sin egen opdatering til Mac. Men Apple har været meget langsomme til dette, som Sophos fortæller i denne blog.

En Java-opdatering fra februar kom først til Mac i april. I mellemtiden havde malware udnyttet Java-sikkerhedshullet og spredt sig til mange Mac-computere.

Denne gang har Apple været hurtigere. Oracle kom med en opdatering til Java den 16. oktober, og Apple var klar med sin egen opdatering én dag senere. Det er den opdatering, som fjerner plug-in-modulet i browserne.

Nu skal man selv hente det seneste Java plug-in fra Oracle, hvis man vil bruge Java i browseren.

Det kræver så, at man installerer Oracle's Java runtime, som kører parallelt med Apple's Java. Så har man pludselig dobbelt så meget Java på computeren, som Sophos udtrykker det. Den seneste Java-opdatering lukker også omkring 30 sikkerhedshuller.

Svært at slukke for Java

Selv om mange anbefaler at deaktivere Java, er det svært at slippe for denne platform. Hvis man følger anbefalingen og slukker for Java, risikerer man, at mange programmer ikke fungerer korrekt. Det gælder alle de programmer, som benytter Java Runtime Engine (JRE). Det er alt fra populære spil som Minecraft og Runescape til Adobe Creative Suite 5.5, OpenOffice (som bruger Java til databasen) og Cisco AnyConnect.  

I nogle tilfælde er det kun enkelte funktioner, der kræver Java, men man kan også risikere, at programmet slet ikke vil starte uden JRE.

Som danske brugere har vi et helt særligt problem. Den fælles login-platform NemID anvender nemlig en såkaldt Java-applet og kræver altså, at man har Java installeret på computeren.

Der har tidligere været kritik af sammenhængen mellem NemID og Java, for antallet af sårbarheder i Java vokser markant.

Microsofts sikkerhedsfolk stoppede således flere end 27 millioner Java-exploits fra midten af 2010 til midten af 2011, og hackere lancerer fortsat i rekordfart angreb, der udnytter sårbarheder i Oracles Java-software.

NemID hævder selv, at den valgte Java-løsning er sikker. Men problemet ligger i, at det overhovedet er nødvendigt at have Java på sin computer for at bruge netbanken og andre tjenester.

En undersøgelse fra danske CSIS viste sidste år, at 37 pct. af alle inficeringer på Windows sker gennem Java JRE.

Det anslås, at Flashback-trojaneren inficerede mere end en halv million Mac-computere ved at udnytte et Java-sikkerhedshul tidligere i år.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere