Artikel top billede

"Amazon slettede alle mine e-bøger - og smed mig ud"

En kvindelig Amazon-kunde har oplevet den ultimative bagside af DRM og cloudtjenester.

Norske Linn er en ivrig boglæser og indtil for kort tid siden en stor fan af sin Amazon Kindle. Men ikke længere.

I et grotesk forløb har Linn fået lukket sin konto hos Amazon og fået slettet alle de bøger, som hun har købt og betalt.

Amazon mener, at nordmanden har forbrudt sig mod Amazons betingelser. Derfor har hun ikke længere adgang til sine mange bøger. Amazon har mulighed for at annullere handlerne og trække bøgerne tilbage, fordi de er solgt med DRM via Amazons egen butik. Groft sagt kunne man sige, at kunderne kun har købt rettigheder til at læse bøgerne - og ikke har købt bøgerne.

Men det mest groteske i forløbet er, at kunden, der har mistet sit indhold, ikke kan få et klart svar på, hvilke forretningsbetingelser hun tilsyneladende har overtrådt. 
En  af hendes venner, Martin Bekkelund, har lagt noget af korrespondancen på sin blog.

Det første svar fra Amazon lyder, at kontoen er lukket, og at hun under ingen omstændigheder får den genåbnet. Skulle hun forsøge at lave en ny, vil den også blive lukket.

Det får hende til at spørge til selve årsagen til, at hun er blevet blokeret. Hvilke forretningsbetingelser hun har overtrådt. Det resulterer blot i denne besked:

"Vi er kede af, at vi ikke tilfredsstillende kan besvare din henvendelse. Desværre er det os ikke muligt at give yderligere informationer eller begrundelser i sagen. Vi ønsker dig held og lykke med at finde en udbyder, der kan leve op til dine krav, og vil ikke kunne tilbyde yderligere indblik i sagen. Tak for din mail".

Åben igen

Ifølge BoingBoing har medievirakken fået Amazon til at ændre mening og genskabe bøgerne hos den norske kunde. Men det er stadig uklart, hvad der fik Amazon til at tømme kundens digitale boghylde. Formentlig er det tale om en mindre overtrædelse af Amazons landebegrænsninger.

Amazon er ikke officielt til stede i Norge, og de norske forbrugermyndigheder har tidligere hævdet, at Amazon med sine betingelser kan komme i konflikt med norske forbrugerrettigheder.

Danske Linse Daugaard funderer på, om man kan forblive kunde hos Amazon og samtidig sikre sine bøger, så de ikke pludselig forsvinder - uden forklaring. En mulighed er at bruge e-bogs-softwaren Calibre til at håndtere bøgerne og gemme dem i åbne formater.

En anden måde er at anvende den danske e-bogs-købmand Riidr. Riidr har en endnu smartere løsning, hvor man ikke manuelt skal konvertere sine bøger. I stedet kan man automatisk sende Riidr-bøger til Kindle og stadig have en version på Riidrs server. ComON har tidligere beskrevet funktionen her.

Den samme fjernkontrol over købt indhold findes også på mobiltelefoner. Apple og Microsoft har fortalt, at de er i stand til at fjerne apps fra kunders telefoner - efter at de er hentet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital vækst 2024

På Digital Vækst 2024 bringer vi danske virksomheders organisation, forretning og data i spil samt spejler dem i det, som teknologipartnerne bringer til fadet. Konferencen bliver tætpakket med dygtige digitale ledere og frontkæmpere fra ind- og udland. De har én opgave på dagsordenen: At inspirere dig til at træffe de rigtige forretningsmæssige, teknologiske og strategiske valg i 2024, som kan sikre vækst for dig.

19. marts 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de IT-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

20. marts 2024 | Læs mere


AI Impact Day: Har du styr på risiko og governance – og er du klar til AI Act?

AI og Machine Learning har for længst gjort sit indtog i centrale, kritiske forretningssystemer, og både udviklere, platformleverandører og koncerner er begyndt at udforske mulighederne. På dette eksklusive event dykker vi ned i AI's indflydelse på fremtidens forretnings- og IT-drift. Men vi ser også på, hvordan du mest effektivt arbejder med governance og risikostyring på dine AI-projekter.

21. marts 2024 | Læs mere