Artikel top billede

Dansk pres på Apple bærer frugt: Uforståelig garanti bliver bedre

Forbrugerombudsmanden slutter et langvarigt slagsmål med Apple, som har forbedret sine garanti-bestemmelser. Men firmaet er fortsat under skærpet observation.

Takket været dårlige og uforståelige garantibestemmelser har Apple været millimeter fra at blive stævnet af den danske Forbrugerombudsmand i et flere år langt slagsmål om danskernes ret til reparationer af iPhones og Mac-computere.

Nu kan firmaets advokater ånde lettet op: Forbrugerombudsmanden er klar til at acceptere de let ændrede garantibestemmelser, som verdens rigeste tech-firma giver sine danske kunder.

Apple har nemlig tilføjet et enkelt afsnit, der tydeliggør de fordele ved garantien, som ligger ud over købelovens krav og den lovfæstede to-årige reklamationsret.

Tidligere forbød Forbrugerombudsmanden ellers Apple at kalde firmaets et-årige garanti for en garanti, fordi "garantien" var dårligere end den lovbefalede reklamationsret.

At Apples garantibestemmelser desuden var så fyldt med forbehold og så kringlet formuleret, at de færreste almindelige mennesker kunne forventes at forstå dem, fik dengang Forbrugerombudsmanden til i ComON at erklære Apple-garantien lige til skraldespanden

De kringlede formuleringer og forbehold er stadig ikke ændret, men alligevel har Forbrugerombudsmanden valgt at acceptere dem, fordi garantibestemmelserne i det nye afsnit skærer tingene tilstrækkeligt meget ud i pap.

Forbrugerombudsmanden slår dog fast i en pressemedelelse, at han vil holde grundigt øje med Apple, og at firmaet ligefrem er sat under overvågning.

Samtidig opfordrer han danske Apple-kunder til at henvende sig, hvis de skulle opleve problemer med at få Apple til at leve op til de forpligtelser, firmaet er underlagt ifølge købeloven.

Det nye afsnit i den danske udgave af Apples verdensomspændende garanti, som Forbrugerombudsmanden tidligere kaldte "uforståelig," er blevet tydeliggjort med et nyt afsnit, hvor Apple taler rent ud af posen om tre konkrete fordele i forhold til købelovens bestemmelser om reklamationsret:

• Forbrugeren har i den 6. til den 12. måned efter leveringen ikke bevisbyrden for, at fejlen var til stede på leveringstidspunktet,

• forbrugeren kan i garantiperioden under en rejse få produktet repareret på lokale salgssteder i det meste af verden,

• garantien giver forbrugeren ret til at rejse krav mod Apple i tilfælde, hvor Apple ikke er sælger af varen. 

Derudover fremgår det nu, at garantien ikke påvirker forbrugerens rettigheder efter købeloven.

"Selvom der stadig kan rejses spørgsmål om, hvorvidt garantien i øvrigt lever op til markedsføringslovens regler - herunder om garantien er tilstrækkelig klar, og om den stiller forbrugeren væsentligt bedre, end forbrugeren er stillet efter købeloven - har Forbrugerombudsmanden besluttet, at vente med at tage retlige skridt mod selskabet. Han vil nu se, om garantien praktiseres på en måde, der ikke vildleder forbrugerne," hedder det i pressemeddelelsen fra Forbrugerombudsmanden.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere