Artikel top billede

Her er de 10 absolut vigtigste it-trends for dig

10 it-trends vil skille sig ud som de vigtigste i det kommende år. Analysefirmaet Gartner peger på, hvor du skal satse dine penge for at kunne stikke af fra konkurrenterne.

Læs også:

Derfor er du nødt til hele tiden at købe ny it

Det kan godt være, at mange virksomheders it-budgetter efterhånden er barberet helt ned til et absolut minimum, og at it-chefen alt for mange steder bare betragtes som en, der skal holde udgifterne i ro.

Hvis man som virksomhed vil overleve det stadig hårdere kapløb mod konkurrenterne, er der dog ingen vej uden om at investere i ny it.

Satser man på de rette it-investeringer, og timer man investeringen optimalt, kan man opnå lige præcis den konkurrencefordel, der skal til for at havne forrest i feltet.

Analysefirmaet Gartner har netop offentliggjort sin liste over de 10 strategisk vigtigste teknologi-trends i 2013.

Det er de teknologier, som virksomhederne bør overveje, når der skal investeres i ny it.

Her er den vigtigste it-trend

Gartners liste over teknologier, der "har potentiale til at få en betydelig indflydelse på virksomheden i de kommende tre år," viser, at der grundlæggende er fire mega-trends.

Det er sociale medier, mobilitet, cloud og information - og herunder findes der så 10 mere specifikke teknologier, som Gartner fremhæver.

1: Kampen mellem de mobile enheder
Gartner mener, at mobiltelefonerne allerede i 2013 vil overhale pc'erne som de enheder, flest mennesker i verden tilgår internettet fra, og at over 80 procent af alle de telefoner, der sælges på de modne markeder i 2015, vil være smartphones.

Samtidig ventes tablet-pc'erne også at foresætte den vilde vækst.

Det, der gør denne udvikling særlig interessant, er, at udbuddet af platforme er langt mere nuanceret end på de traditionelle pc'er, hvor Windows dominerer.

Android, iOS, Windows Phone og Windows 8 - alle sammen er til stede og bør tages seriøst.

"Consumerization vil betyde, at virksomheder ikke vil kunne tvinge brugere til at opgive deres iPads eller at hindre brugen af Windows 8, hvis brugerne tager forbruger-rettede Windows 8-enheder til sig," skriver Gartner blandt andet.

"Virksomheder vil skulle understøtte et større udvalg af form-faktorer, hvilket reducerer mulighederne for at standardisere pc- og tablet-hardware."

"Konsekvensen for it-afdelingen er, at æraen, der var domineret af pc'er med Windows som den eneste platform, vil blive erstattet af post-pc æraen, hvor Windows blot er et af mange miljøer, man skal kunne understøtte."

Fire andre afgørende it-trends

Læs også:

Derfor er du nødt til hele tiden at købe ny it

2: Mobil-applikationer og HTML 5
Her stopper de mobile udfordringer dog ikke, for Gartner vurderer også, at alle mulighederne og udfordringerne med at udvikle løsninger til de mobile enheder vil komme til at fylde meget.

"I de næste par år vil der ikke være et enkelt værktøj, der vil være optimalt til alle typer af mobil-applikationer, så forvent at skulle anvende adskillige," skriver Gartner.

Konkret fremhæves blandt andet native apps, hybrid—løsninger og HTML 5 som muligheder.

Gartner mener ikke, at skiftet fra platforms-apps til HTML 5-løsninger vil ske hen over natten. De rene apps vil ikke forsvinde, fordi de tilbyder de bedste brugeroplevelser og mest avancerede funktioner, lyder det fra analysefirmaet.

"Udviklere skal tilegne sig nye design-kompetencer for at kunne levere touch-optimerede mobil-applikationer på tværs af en række enheder på en koordineret måde."

3: Personlige skyer
Ingen trend-liste uden cloud computing. I år fremhæver Gartner de mere personlige cloud-løsninger som afgørende i de kommende år.

Disse løsninger vil i stigende grad erstatte pc'en som det sted, hvor man opbevarer sit digitale indhold. Samtidig vil de personlige skyer gøre det lettere at tilgå indhold fra en række forskellige enheder.

"Brugere vil se det som et transporterbart og altid tilgængeligt sted, hvor de kan få tilfredsstillet deres digitale behov. I denne verden vil ingen platform, form-faktor, teknologi eller leverandør dominere, og mangfoldighed i administrationen og mobile device management vil være en absolut nødvendighed."

"Den personlige sky flytter fokus fra klient-enheden til cloud-baserede services, der leveres på tværs af enheder."

4: Apps stores I virksomhederne
Gartner udpeger også en anden trend, som vi tidligere har beskrevet her på Computerworld, nemlig app stores internt i virksomhederne.

Behovet opstår, fordi de almindelige app stores typisk retter sig mod bestemte enheder og kan være en udfordring i forhold til bestemte apps og licens-modeller. Gartner venter derfor, at mange organisationer i 2014 vil levere de mobile applikationer til medarbejderne via private app stores.

"Med enterprise app stores skifter it-afdelingens rolle fra at være en central planlægger til at være markeds-forvalter, der leverer governance og formidler services til brugere og potentielt et økosystem til at understøtte 'app-trepreneurs.'"

5: Internet of Things (IoT)
Det er ikke første gang, at IoT fremhæves som en vigtig it-trend, men Gartner vurderer, at vi nu for alvor begynder at se resultaterne.

Eksempler er alle de teknologier, der inkluderes i mobile enheder; sensorer, billed-genkendelse og NFC til mobil-betalinger.

"Mobil-teknologier bliver indlejret i mange forskellige typer af enheder, inklusiv medicinsk udstyr og i biler ... IoT vil give mulighed for en lang række nye applikationer og services og skabe mange nye udfordringer," lyder Gartner forudsigelse.

De sidste fem vigtige it-trends

Læs også:

Derfor er du nødt til hele tiden at købe ny it

6: Hybrid-it og cloud computing
For mange virksomheder vil fremtidens it-miljøer ikke være et enten eller, men et både og - såkaldte hybrid-løsninger. Det betyder blandt andet, at man internt i virksomheder skal have cloud-kompetencer:

"It-organisationer indser, at de har et ansvar for at hjælpe med at forbedre udrulningen og brugen af distribuerede, heterogene og ofte komplekse cloud-services til både interne brugere og eksterne forretnings-partnere," skriver Gartner.

7: Strategisk big data
Big Data har været en af de absolut mest omtalte it-trends i 2012. Hvis man skal tro Gartner, har vi kun set begyndelsen på, hvordan big data vil påvirke virksomhederne.

Det at beskæftige sig med data-volumen, -variation, -hastighed og -kompleksitet tvinger mange til at gøre op med måden, man plejer at gøre tingene på, forklares det. 

"Erkendelsen får organisationer til at forlade konceptet med et enkelt data warehouse med alle informationer, der skal bruges til beslutninger."

"I stedet bevæger de sig mod mange systemer, inklusiv content management, data warehouses, data-adgange og specialiserede fil-systemer, der bindes sammen med data-services og metadata, som så bliver det 'logiske' enterprise data warehouse."

8: Analyser du kan bruge til handling
Analyser leveres stigende grad til brugere, når de har brug for at handle og i den kontekst,, de befinder sig i. Gartner vurderer, at denne tendens vil blive styrket i det kommende år.

Analyse-værktøjernes performance forbedres, og omkostningerne stiger ikke tilsvarende. Det betyder, at man i lang højere grad kan træffe beslutninger baseret på egentlig viden snarere end fornemmelser.

Med smarte mobil-løsninger, cloud computing og big data vil man kunne optimere og simulere hvor som helst og når som helst, skriver Gartner.

9: In-memory
Igen en it-trend, vi tidligere har beskrevet. Brugen af såkaldt in-memory-teknologi, hvor man kan læse og behandle data direkte fra flash-hukommelse i stedet for fra traditionelle diske, giver god mening, når man skal arbejde med store mængder data og kræver høj hastighed.

"Millioner af begivenheder kan skannes på millisekunder for at opdage korrelationer og mønstre, der peger på nye muligheder og trusler, når 'tingene sker,'" lyder det fra Gartner.

Analysefirmaet skriver at in-memory vil blive drevet til mainstream-brug i de kommende år, fordi adskillige leverandører vil være klar med løsninger, der bygger på dette concept.

10: Integrerede økosystemer
Sidste punkt på listen over de 10 strategisk vigtigste teknologi-trends i 2013 er mere "integrerede økosystemer" og et skift væk fra mere forskelligartede koncepter. Ifølge Gartner ser man dette skift på flere niveauer:

Dels ser vi flere såkaldte appliances, der kombinerer hardware og software og software og services på en måde, der adresserer specielle behov i en infrastruktur eller en applikation.

Dels ser vi cloud-baserede markedspladser, der faciliterer handel, forbrug og/eller egenskaber fra mange forskellige leverandører.

På mobil-markedet har leverandører som Apple, Google og Microsoft ifølge Gartner dog forskellige måder at kontrollere og skabe et end-to-end økosystem på.

Læs også:

Derfor er du nødt til hele tiden at købe ny it




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital vækst 2024

På Digital Vækst 2024 bringer vi danske virksomheders organisation, forretning og data i spil samt spejler dem i det, som teknologipartnerne bringer til fadet. Konferencen bliver tætpakket med dygtige digitale ledere og frontkæmpere fra ind- og udland. De har én opgave på dagsordenen: At inspirere dig til at træffe de rigtige forretningsmæssige, teknologiske og strategiske valg i 2024, som kan sikre vækst for dig.

19. marts 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de IT-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

20. marts 2024 | Læs mere


AI Impact Day: Har du styr på risiko og governance – og er du klar til AI Act?

AI og Machine Learning har for længst gjort sit indtog i centrale, kritiske forretningssystemer, og både udviklere, platformleverandører og koncerner er begyndt at udforske mulighederne. På dette eksklusive event dykker vi ned i AI's indflydelse på fremtidens forretnings- og IT-drift. Men vi ser også på, hvordan du mest effektivt arbejder med governance og risikostyring på dine AI-projekter.

21. marts 2024 | Læs mere