Artikel top billede

(Foto: Photo by Ibrahim Rifath on Unsplash)

Så meget tjener staten på udlejning til mobilmaster

Mens debatten om lejepriser af mobilmaster fortsætter, afslører et internt notat, hvor meget staten kræver af teleselskaberne for at leje grunde ud til mobilmaster.

Læs også:

Afsløring: Derfor skulle Telenor betale millionbeløb for mobilmast

Mobilmastesag: Telebranchen kræver politisk handling nu

Da Statens ejendomsselskab Freja for nylig krævede en million kroner af Telenor for en mastegrund, lød beregningen ifølge Frejas direktør Karen Mosbech således:

"Vores prissætning var: Man kan leje ud til 3 til 4 teleselskaber, aftaler af den slags - vurderede vi ud fra andre steder - er cirka 50.000 kroner om året," skrev direktøren i en mail til Finansministeriet.

Det kan derfor være interessant at kaste et blik på, hvad staten tager i leje andre steder.

Af et internt notat, som Computerworld har fået aktindsigt i, fra Frejas direktør Karen Mosbech, fremgår det, at Freja i september havde fem lejekontrakter med mobilselskaber.

De har alle 10 års opsigelse fra udlejer og 6-12 måneders opsigelse fra lejer.

Det drejer sig om følgende:

  • Brorfelde udlejet til Sonofon. Årlig leje 44.000 kr. Aftalen er indgået af Bygningsstyrelsen d.18. juni 1993.
  • Horsens, en sender på bygning, udlejet til Sonofon (i dag Telenor red.). Årlig leje 28.000. Aftalen er indgået af Freja d.1. august 2008.
  • Horsens, en mast på bygning. Udlejet til Telia for 50.000 kroner. Aftalen er indgået af Justitsministeriet d. 21. oktober 1997, men der er allonge med prisstigning udarbejdet af Freja.
  • Islevgårds Allé i Rødovre. Udlejet til 3 for 56.000 kroner. Aftalen er indgået af Bygningsstyrelsen d. 11. januar 2008.

Lejepris på Bornholm: 12.000 kroner

Den sidst på listen fra september er den omdiskuterede mobilmast i Assens, som Statens ejendomssalg og Telenor altså nu har indgået en fremtidig aftale omkring.

  • Dalvænget, Assens. Årsleje 20.000 kroner, indgået af Bygningsstyrelsen d. 18. juni 1993. Om Assens-grunden står desuden følgende:
"Vores udspil til en pris på grunden i Assens er 1 mio. kroner svarende til et afkast på 5 procent, hvis bare en lejer betaler 50.000 om året. På de fleste master vil der være flere lejere."

Lidt paradoksalt anerkender Freja dog, at de ikke havde indblik i de lejeaftaler og priser, som de altså alligevel fastsatte den indledende pris ud fra.

"På masten i Assens er der flere lejere, de betaler til Telenor. Telenor skal ifølge lejekontrakten oplyse os om, at de fremlejer, men det er ikke sket. De er ikke forpligtede til at fortælle os, hvor meget de fremlejer for, kun at de gør det."

Af notatet fremgår desuden, at Freja i et andet yderområde har formået at sælge en grund til en telemast. Nemlig Bornholm.

Her er lejeprisen anderledes lav.

"Der er solgt en grund til en telemast i Hasle på Bornholm, den er solgt med et afkast på fire procent på en 30-årig aftale. Leje cirka 12.000 kroner."




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere