Artikel top billede

Kommuner halter efter med digital selvbetjening

Meget snart bliver selvbetjening på Borger.dk til virkelighed for alle danskere. Alligevel kniber det for mange kommuner med at få især ét selvbetjeningsområde ind Borger.dk

Læs også: 
Så meget koster selvbetjeningen til hele Danmark

Så meget selvbetjening vil det offentlige tvinge dig til

Om en måned slår Borger.dk dørene op til en ny, digital virkelighed for alle danskere.

Fra 1. december skal danskerne til at betjene sig selv på Borger.dk for at håndtere deres flytning, sundhedskort, EU-sygesikring, opskrivning til daginstituation, skoleindmeldelse og opskrivning til skolefritidsordning (SFO).

Selvom kommunerne er forpligtede til at levere brugervenlige selvbetjeningsløsninger til borgerne på Borger.dk, så halter det for flere kommuner med at melde deres løsninger på SFO-området ind til Borger.dk 

Så mange kommuner mangler

For en halv måneds tid siden har KL via sin Dialogportal skrevet til alle kommuner for at få oplyst, hvilke konkrete løsninger kommunerne benytter på SFO-området samt få de relevante links til selvbetjeningsløsningerne, inden tidsfristen udløber den 7. november.

I skrivende stund er det kun 29 ud af landets 98 kommuner, der har svaret tilbage med konkrete løsninger og links til opskrivningen til SFO. 

"Forklaringen på den manglende tilmelding kan være, at kommunerne har lukket for opskrivningerne til skoleåret 2013/2014 inden den 1. december og derfor først åbner for tilmeldinger til næste år, og det er helt okay og op til den enkelte kommune at bestemme," forklarer konsulent Sidsel Kjær Scheibel fra KL's kontor for digitalisering og borgerbetjening.

Hun fortæller, at der ikke er nogen grund til panik, da KL har oversigter over alle kommunernes eksisterende løsninger.

Så når KL i en administrativ meddelelse til kommunerne opfordrer dem til at komme ud af starthullerne, så er det udelukkende en opsang til, at de snart skal til at tilmelde deres eksisterende selvbetjeningsløsninger til Borger.dk.

"Vi skal nok være klar med alle digitale selvbetjeningsløsninger den 1. december, og hvis der mod forventninger er enkelte kommuner på enkelte områder, der ikke er klar, så kommer borgerne ikke til at gå forgæves, når de kontakter kommunen," siger Sidsel Kjær Scheibel fra KL.

Hun understreger dog, at manglende løsninger  næppe bliver et reelt problem. 

Skal være brugervenligt

Udover den tekniske funktionalitet er brugervenligheden sat i højsædet, så alle løsninger bliver brugertestet i forhold til de 24 fællesoffentlige brugervenlighedskriterier, som er kommet i stand under den nu hedengangne IT- og Telestyrelsen i maj 2011. 

Sidsel Kjær Scheibel fortæller, at eksterne konsulenter har gennemført ansøgninger/opskrivninger på samtlige løsninger, der bliver taget i brug på Borger.dk fra den 1. december.

"Vi brugervenlighedsteste også fremtidige løsninger, og i dag er de eksisterende løsninger blevet brugertestet af eksterne konsulenter og i nogle tilfælde ude i kommunerne og hos leverandørerne," fortæller hun.

Indtil videre har KL i forhold til opskrivningen til det problematiske SFO-område foretaget brugervenlighedsscreeninger af følgende leverandørløsninger KMD Digital Pladsanvisning,KMD Webindskrivning, Tabulex Skoleindskrivning, IST Hypernet. 

Læs også: 
Så meget koster selvbetjeningen til hele Danmark

Så meget selvbetjening vil det offentlige tvinge dig til




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital vækst 2024

På Digital Vækst 2024 bringer vi danske virksomheders organisation, forretning og data i spil samt spejler dem i det, som teknologipartnerne bringer til fadet. Konferencen bliver tætpakket med dygtige digitale ledere og frontkæmpere fra ind- og udland. De har én opgave på dagsordenen: At inspirere dig til at træffe de rigtige forretningsmæssige, teknologiske og strategiske valg i 2024, som kan sikre vækst for dig.

19. marts 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de IT-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

20. marts 2024 | Læs mere


AI Impact Day: Har du styr på risiko og governance – og er du klar til AI Act?

AI og Machine Learning har for længst gjort sit indtog i centrale, kritiske forretningssystemer, og både udviklere, platformleverandører og koncerner er begyndt at udforske mulighederne. På dette eksklusive event dykker vi ned i AI's indflydelse på fremtidens forretnings- og IT-drift. Men vi ser også på, hvordan du mest effektivt arbejder med governance og risikostyring på dine AI-projekter.

21. marts 2024 | Læs mere