Artikel top billede

Helten fra berømt flystyrt uddeler dansk it-pris

Den nordjyske it-branche var samlet fredag for at uddele den årlige BrainsBusiness Award - og møde en af de overlevende fra verdens måske mest berømte flystyrt.

Fredag blev den årlige it-innovationspris BrainsBusiness Award 2012 overrakt ved et stort galla-arrangementet på Hotel Hvide Hus i Aalborg. Prisen går hvert år til en person, virksomhed eller organisation i it-miljøet i Nordjylland, der i særlig grad har bidraget til at omsætte ny viden til nye forretnings-muligheder. I år var 35 virksomheder og enkeltpersoner indstillet til prisen, der blev uddelt for tredje gang.

De seks finalister i konkurrencen om den nordjyske innovationspris var Atira, Oscar Film, EMD International, Lyngsoe Systems, Targit og professor Kim Guldstrand Larsen fra Aalborg Universitet.

Det blev softwarefirmaet EMD International, der løb med årets pris. Firmaet udvikler software som bruges til design og planlægning af vindmølle-projekter. Foruden hovedkontoret i Aalborg er der regionale salgskontorer i en række lande, herunder Tyrkiet, Spanien og Kina. I modsætning til mange af de andre unge it-spirer i konkurrencen har EMD eksisteret i tre årtier.

"I Danmark har vi en lang historie med vindenergi. Man kan sige, at vi har været med fra starten. Helt tilbage under oliekrisen stod det klart, at det var nødvendigt at udvikle nye energikilder. Det giver os selvfølgelig en unik fordel. Man kan også sige, at vi har været med hele vejen som firma når det gælder computer-teknologi. Vi startede med en løsning der kørte på en central computer. Så gik vi over til DOS og Windows. Det næste bliver, at vi går over til klynge-teknologi, hvor det igen kører centralt," siger direktør Per Nielsen fra EMD.

Det er allerede 35 procent af den danske elforsyning, der kommer fra vindmøller, og målet er, at det skal skal runde 50 pct. i 2020. Men de store potentielle markeder for EMD ligger i udlandet. Det danske firmas software bruges til planlægning af nye vindmølle-anlæg og det giver firmaet en enestående indsigt i, hvor vindenergien bliver udbredt i de kommende år.

For nogle år siden var det Kina, der investerede stort i vindenergi, og nu er det Sydamerika og især Brasilien, der satser stort på vindenergi. Et stort vækstpotentiale, som altså sikrede firmaet den nordjyske it-pris.

Sidste år gik BrainsBusiness Award til professor Steen Andreassen fra Aalborg Universitet, som foruden sin egen forskning inden for sundhedsteknologi også har startet seks virksomheder.  

Sydamerikansk helt tryllebinder publikum

Men det var ikke kun prisuddelingen, som havde fået flere hundrede nordjyske it-folk, forskere og studerende til at tage turen forbi Hotel Hvide Hus. Det store trækplaster var Nando Parrado fra Uruguay, der var inviteret som hovedtaler. Han er nok ikke et kendt navn i it-branchen, selvom han står i spidsen for en række virksomheder i mediebranchen i sit hjemland.

Men Parrado er blevet berømt for at have overlevet et af verdenshistoriens mest omtalte flystyrt i Andesbjergene i 1972.

Parrado er forfatter til bogen "Vi lever", som blev filmatiseret i 1993, og som beskriver flystyrtet. I dag rejser han rundt i verden for at tale om lederskab, krisehåndtering og strategisk tænkning. I Aalborg kunne han da også tryllebinde publikum med historien om de 72 dage i bjergene, hvor rugby-holdet fra Uruguay overlevede imod alle odds.

Sammen med to andre passagerer - den ene vendte senere om - gik Parrado 11 dage gennem bjergene for at hente hjælp. Den officielle eftersøgning efter vraget, der lå begravet af sne på en bjergside, var for længst afsluttet. Men 16 passagerer overlevede flystyrtet - og de fleste af dem mødtes for få uger siden for at fejre redningen for 40 år siden.

Det kan være svært at trække paralleller mellem flystyrtet i bjergene og situationen på en typisk direktionsgang. Men Parrado mener, at han har lært nogle ting, som også kan bruges i virksomheds-ledelse.

"En af de meget vigtige ting, jeg har lært, er at træffe hurtige beslutninger. Det er selvfølgelig helt nødvendigt, når man befinder sig i en situation, hvor det handler om liv eller død. Der er ingen beslutninger i mit liv, der tager mere end 1 minut. Måske har jeg taget den forkerte beslutning. Men jeg kan altid gøre det om. Det er bedre at reagere hurtigt end at bruge måneder på at analysere frem og tilbage," lyder budskabet fra den veloplagte sydamerikaner, som ComON møder til et interview inden hans foredrag.

Familien er vigtigere end arbejdet

Parrado fortæller, at han får 300 invitationer til at holde foredrag om året - men han siger kun ja til 12. Den 63-årige er heller ikke længere så involveret i den daglige ledelse af sine selskaber, som blandt andet omfatter tv-produktionsfirmaet Parrado Multimedia.

"Jeg har arvet fire virksomheder og selv startet en anden virksomhed. Men ingen af de udfordringer, som jeg har mødt i erhvervslivet, kan måle sig med bare et enkelt minut af det, vi oplevede i bjergene. Hvis du tager den forkerte beslutning i bjergene, er du død. Hvis du tager den forkerte beslutning som leder, kan det være, at virksomheden må lukke, men du lever jo stadig videre," siger han.

Hvis de mange fremmødte erhvervsfolk havde regnet med at få guldkorn med hjem om, hvordan de kan blive bedre som ledere, blev de måske skuffet. For hans vigtigste budskab var, at der er vigtigere ting i livet end arbejdet. Ikke mindst livet selv. Når man har været fortabt i Andesbjergene i to måneder, er det næste kvartalsregnskab ikke det, der betyder mest.  

"I 2001 havde vi en meget stor økonomisk krise i Sydamerika, hvor indtægterne i alle vores selskaber faldt med 90 procent på en enkelt dag. Så jeg tog hjem til min kone og sagde, at vi har mistet alt, så måske bliver jeg nødt til at tage købe en vogn og arbejde som gartner. Men det betyder ikke noget. For jeg har stadig min familie. Alle er så bange for at miste alt. Jeg har allerede prøvet at miste alt, så jeg er ikke bange mere," siger Parrado.

Hvad er så hans bedste råd til unge danske iværksættere, som måske ikke kæmper for liv og død, men som alligevel står foran deres livs udfordring med at starte en ny virksomhed?

"Følg dine drømme og giv aldrig op. For tingene tager tid, selv i teknologi-branchen. Du skal arbejde hårdt og tro på det, du laver," slutter den travle sydamerikaner og globetrotter, som bestemt ikke har fået flyskræk efter sin oplevelse i Andesbjergene, hvor han mistede sin mor og søster. Ganske kort efter sit foredrag i Aalborg er han allerede på vingerne igen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere