Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Så lidt ved kommunerne om deres egen it-drift

Alle ønsker en optimal it-drift ude i kommunerne, men ingen har det store overblik over, hvordan det går.

Læs også:

Så digitalt inkompetente er offentlige chefer

Det er ikke noget nyt, at der alle steder er fokus på at optimere it-driften - og dermed spare store summer.

Danske kommuner mærker også de økonomiske krav og teknologiske landevindinger som cloud og virtualisering. Men hvor godt de tilpasser sig til den økonomiske og teknologiske nutid, er der til gengæld ikke noget samlet overblik over.

Det fortæller Kommunernes Landsforening (KL) til Computerworld.

"Vi har ikke en stor analyse af det kommunale it-marked, der siger noget om, hvor godt vi gør det, eller hvorvidt vi kunne gøre det bedre," fortæller konsulent Michael Hald fra KL's kontor for digitalisering og borgerbetjening.

"Det sidste er der selvfølgelig altid potentiale for, men jeg tror ikke, det står lige så slemt til som det gjorde i den analyse, staten lavede for nogle år siden, og som førte til oprettelse af Statens IT," fortsætter KL-konsulenten.

Driftsfællesskaber kunne være en idé

På den københavnske nordvestegn har Egedal Kommune sammen med Ballerup og Furesø besluttet sig for at indgå i et driftsfælleskab fra 2014.

Det skal skabe økonomiske besparelser i hver kommune på forventeligt to millioner kroner samt en øget professionalisering af it-driften.

KL fortæller, at den lille Samsø-kommune driftes i Aarhus, mens Høje Taastrup køber sig ind hos en ekstern leverandør - KMD i dette tilfælde.

Den udvikling hilser KL velkommen.

"Om data har det bedst og billigst ved at være 98 steder er nok tvivlsomt, men de fleste kommunale data findes i de centrale systemer (KMD), og mange af de øvrige spiller sammen med data i KMD," forklarer KL-konsulent Michael Hald.

"Men den analyse, der fortæller, hvordan det ideelt burde/kunne være, er ikke lavet endnu. Men jeg håber, den kommer, så vi ved, om det er den optimale måde, vi driver it på i kommunerne, eller det kunne gøres bedre og/eller billigere," udtaler han.

KL har ellers tidligere været meget aktiv omkring at forsøge sig med at få driftet kommunernes data i cloud-løsninger.

Den slags initiativer er dog stillet lidt i bero, efter sidste års udtalelse fra Datatilsynet omkring Odense Kommunes brug af Google Apps, selvom Datatilsynet i Norge siden har sagt god for anvendelsen af Google Apps i norsk kommune

"Datatilsynet er ikke begejstrede for følsomme data i en cloud, og der er også EU-regler om privacy, der spiller ind. Der er nogle overvejelser om noget fællesnordisk offentlig cloud til den offentlige sektor, men så vidt jeg ved, er det ikke længere end overvejelser. Datareglerne ligner hinanden, så det kunne være en ide," siger Michael Hald.

KL har tidligere selv forsøgt sig med et system til køreprøve-bookingsystem i skyen, men også her røg foreningen i kløerne på Datatilsynet, som sendte systemet tilbage på NNIT's servere.

Læs også:

Så digitalt inkompetente er offentlige chefer




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere