Artikel top billede

(Foto: Steve Woods)

Denne type it-folk overlever brutale fyringsrunder

It-folket bliver næppe hårdt ramt af en sand tsunami af fyringsrunder, der skyller ind over det danske land. Især én type it-medarbejder kan ifølge Dansk Industri sætte sig ekstra godt til rette i kontorstolen.

Læs også:
CSC Danmark omstrukturerer - så mange stillinger skal nedlægges

Kæmpe-plan på vej: TDC omstrukturerer og fyrer

Dong, Vestas, Danske Bank, CSC og måske også TDC inden for kort tid.

Alle er store danske arbejdspladser, hvor fyresedlerne hænger meget løst for tiden.

Direktør Tom Togsverd fra Dansk Industris it-forening ITEK forventer dog ikke, at it-ansatte står forrest i køen til at modtage de mange fyresedler.

"Det ville undre mig meget, hvis afskedigelserne går ud over it-afdelingerne, fordi det er igennem digitalisering, mobilitet og smarte løsninger, at der skal skabes vækst i virksomhederne og på nationalt plan," vurderer han.

ITEK-direktøren fortæller, lettere forenklet, at de mange fyringer og effektiviseringer i gigant-virksomhederne er et udslag af en slunken dansk økonomi, der afventer en åbenbaring i form af private og/eller offentlige investeringer.

"Malet med den brede pensel, så er den danske økonomi lidt afventende, og den slags smitter også af på it-industrien," siger Tom Togsverd og indskyder, at det skyldes tilfældigheder, at udmeldingerne om fyringerne i Dong, Vestas og Danske Bank falder lige oveni hinanden.

Fremtidens it-medarbejder

Tom Togsverd mener dog, at en helt bestemt type it-medarbejder kan sætte sig lidt mere sikkert i stolen end andre.

"It-ansatte, der bliver ved med at opgradere sine kompetencer og viser, at man er villig til at lære nyt og skift job internt i organisationerne, er den type it-medarbejder, som danske arbejdspladser har brug for," fortæller ITEK-direktøren.

Karakteristikken af denne medarbejder er den akademisk uddannede - ofte ingeniør - der har en holistisk tilgang til it-arbejdet, og altså også forstår at arbejde på tværs mellem teknologi, forretningsudvikling og landegrænser.

"Det handler om at være en rullesten frem for en mosbegroet sten, der ikke er villig til at arbejde og tænke i helheder," lyder skudsmålet fra Dansk Industri.

To store it-trends

Tom Togsverd kvalificerer sin vurdering i to umiddelbart modstridende megatrends i den it-industrien.

Den ene er offshoring af it-drift og -udvikling, mens den anden er ønsket om mere "it-i-alting", hvor el-målere tilsluttet internettet kunne være et eksempel.

"De to tendenser betyder, at it-industrien på den ene side vil mærke en øget efterspørgsel, mens mange mere rutineprægede opgaver bliver sendt til Indien eller andre steder" siger han og fortsætter:

"Det betyder, at folk med kortere uddannelser vil være mere konkurrenceudsatte for den billige arbejdskraft i udlandet," siger han.

Læs også:
CSC Danmark omstrukturerer - så mange stillinger skal nedlægges

Kæmpe-plan på vej: TDC omstrukturerer og fyrer




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere