Artikel top billede

Rigshospitalet i København er et af hospitalerne i hovedstadsområdet, hvor netværket skal udskiftes natten mellem lørdag og søndag.

Hospitaler varsler stort it-nedbrud i weekenden

En stor og nøje planlagt netværksudskiftning rammer i weekenden Region Hovedstaden. Udskiftningen betyder, at flere hospitaler uden netværk i en længere periode.

Region Hovedstaden har efter nøje planlægning siden årsskiftet valgt at lukke store dele af sin it-drift i denne weekend med helt op til 10 timer natten mellem lørdag og søndag.

Det skyldes, at regionens gamle WAN-forbindelser (wide area network) skal udskiftes til nye og mere tidssvarende netværksforbindelser mellem regionens datacenter og hospitaler.

"Vores ældre WAN er struktureret for flere år siden, og det passer ikke til den nuværende regions-organisation. På den måde er denne weekends lukkevindue på 10 timer en del af en større omlægning," forklarer konstitueret vicedirektør for drift, Torben Dalgaard, hos regionens IMT-virksomheder (it, medico og telefoni).

Alle hospitaler er ramt

Han forklarer, at det i denne weekend specifikt drejer sig om at få opkoblet forbindelser fra Rigshospitalet og Hvidovre Hospital direkte til datacenternettet, efter regionen tidligere på året har været i gang med samme øvelse på Gentofte, Amager, Hillerød og Bispebjerg hospitaler.

I Gentofte måtte regionen dog rulle tilbage, men fik skabt den nye forbindelse i andet forsøg.

Nu skal den erfaring bruges på regionens to helt store hospitaler, Rigshospitalet og Hvidovre Hospital, hvor en række af regionens væsentlige systemer er placeret.

Derfor forventer Torben Dalgaard, at alle hospitaler i regionen vil blive berørt.

Regionen forventer at være helt færdige med sin WAN-omlægning i første kvartal 2013.

Tidobler vagtberedskabet

Den konstituerede vicedirektør i Region Hovedstadens IMT-virksomhed Torben Dalgaard fortæller, at lukkevinduet på 10 timer helt basalt skal bruges til at skifte netværk og omlægge hospitalernes systemer til den nye forbindelse.

"Vi regner med, at det maksimalt tager 10 timer, og vi vil gerne være sikre på, at vi når det i tidsrummet," siger Torben Dalgaard.

For at undgå og imødekomme eventuelle uforudsete hændelser har IMT-virksomheden indkaldt 25 teknikere mod normalt to personer natten mellem lørdag og søndag.

Samtidig med udskiftningen af WAN'et pumper regionen 10 gange så meget kapacitet i sit netværk, så det også kan håndtere de stadigt stigende datamængder, mens der også fjernes en driftsmæssig risiko ved, at Hvidovre Hospital og Rigshospitalet netværksmæssigt er separeret.

Hvis det skulle gå galt...

Torben Dalgaard understreger dog, at slutbrugere som sygeplejersker og læger ikke skal forvente et 10 gange så hurtigt system.

"Hastighederne på et hospital kommer naturligvis også an på LAN-netværket (local area network, red.) og klienten, du tilgår systemerne med," understreger han.

Technofest udskyder udrulning

Faktisk skulle netværksudskiftningen allerede have været foretaget i sidste weekend, men på grund af White Sensation-festen i Parken i København blev ombytningen udskudt til denne weekend.

Det skyldes, at regionen ikke ville tage chancer med, at der kunne komme ekstra mange både danskere og udlændinge uden sygesikringsbevis ind på Rigshospitalet, hvorved der kunne opstå massive flaskehalse på grund af ekstraordinært mange indlæggelser.

"Vi har forberedt os på alle tænkelige måder, og hvis der alligevel skulle ske noget uforudsigeligt, så har vi et hold til nødberedskabsanalyse, der kan melde ind med alle uforudsete hændelser. Hvis summen af disse hændelser bliver for stor, så er vi klar til at rulle tilbage på ganske kort tid," siger overlæge og konstitueret chef for Enhed for Patientsikkerhed i Region Hovedstaden, Annemarie Hellebek.

Har systemadgang over mobilen

Hun fortæller, at der ligeledes sidder folk centralt placeret med systemadgang og en mobiltelefon i hånden, der kan tilgå it-systemer som elektroniske patientjournaler, når der kommer telefoniske forespørgsler fra regionens hospitaler omkring eksempelvis journaloplysninger.

"Her gælder det også, at vi kan rulle tilbage til det gamle netværk, hvis presset bliver for stort på de folk, der har systemadgang," siger Annemarie Hellebek.

Derudover fortæller hun, at regionens hospitalsafdelinger på forhånd er blevet bedt om at vurdere, om der skal opgraderes på mandskabssiden.

Reelt har det betydet, at der skal mere sundhedsfagligt personale på vagt på alle hospitaler i forbindelse med den store netværksudskiftning i Region Hovedstaden.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere