Artikel top billede

Bruges ikke: Derfor vender Danmark ryggen til smarte it-systemer

Business intelligence er aldrig for alvor slået igennem i et af verdens mest digitaliserede samfund, Danmark. Og det er der nogle klare grunde til.

Læs også:
Verdens mest dataliserede samfund - det forpligter

Big Data-bloggen

Danmark er nok et af verdens mest digitaliserede samfund.

Vi har en registreringsflittig offentlig sektor og samtidig en på flere områder veludbygget digital forvaltning.

Men hvilke stopklodser kæmper man så med i det offentlige, som jo ellers har verdens bedste udgangspunkt og råstoffer til en effektiv og guldrandet udvinding af business intelligence-guld?

Direktør Per Andersen fra Capgemini Danmark opstiller fem grunde til, at den offentlige sektor i Danmark ikke er så langt fremme med brug af business intelligence (BI).

Fra løn til persondata-jura

Blandt andet fremhæver han lønpresset på de særlige kompetencer, der findes på feltet.

BI-specialister er simpelthen svære at lokke til det offentlige, lyder det.

Også lovgivning spiller ind, ligesom både størrelsen af projekterne og de danske organisationer, er en del af forklaringen, lyder det fra Per Andersen.

Han opsummerer rådene som "De fem K'er", og dem kan du læse mere om på næste side.

Her er de fem stopklodser for BI

Kritisk masse

"Business casen for BI bliver bedre, når organisationen har en vis størrelse, for opgaven er ikke nødvendigvis større. blot fordi organisationen er det. Mange danske offentlige organisationer er ikke så store i denne sammenhæng."

Kultur

"Den danske offentlige sektor har en meget social kultur og ikke så markant fokuseret på KPI-styring (Key performance indicator, red.) som andre sektorer."

"Andre steder er man fokuseret på at definere KPI'ere, for derefter at konstatere at der ikke umiddelbart findes datagrundlag derfor, hvilket så er næste træk."

Kompetencer

"At arbejde effektivt med BI kræver kompetencer i organisationen, og det er lidt hønen og ægget - kommer man ikke i gang får man heller ikke kompetencerne, og den offentlig sektor har nok veget lidt tilbage fra at "kaste sig ud i det"; dertil er der på nogle områder inden for BI stor efterspørgsel på kompetencer, og det presser medarbejderne med kompetencer hen, hvor der betales en mere markedsmæssig pris for deres indsats."

Kapital

"BI-projekter, der for alvor flytter på noget, som ikke allerede er godt på vej, har måske relativt tunge dataproblemer og bliver derfor relativt store, så der er få muligheder for at starte med små eller trinvise investeringer. Som bekendt er den offentlige sektor under ganske stort økonomisk pres."

Konfidentialitet

"Mange data i den offentlige sektor relaterer sig til personoplysninger, og den offentlige sektor er underlagt en ganske restriktiv fortolkning af loven om persondatabeskyttelse - hvilket er en barriere for et helhedssyn på datagrundlaget på tværs af organisationer, systemer og intern/ekstern kilde."

Kilde: Per Andersen, Capgemini.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere