Artikel top billede

SAS-uro: Prosa kræver garanti for it-job i Danmark

SAS skal garantere, at danske it-job bliver i landet. Ellers bliver der ikke noget ja fra fagforbundet til redningsplan med lønnedgang, lyder det fra fagforbundet Prosas formand.

Læs også: Sådan vil SAS' problemer ramme it-ansatte

It-jobbene hos SAS skal blive i København hvis it-fagforbundet Prosa skal sige ja til SAS' redningsplan.

Det fortæller Niels Bertelsen, der er formand for Prosa, som har en gruppe medlemmer ansat hos det kriseramte flyselskab.

"Hvorfor skulle vi forringe vilkårene for vore medlemmer nu, hvis SAS flytter vores job til Stockholm. Det giver slet ingen mening, " siger han i en udtalelse.

Baggrunden er SAS' udmelding om blandt andet at centralisere administrationen i Stockholm i forbindelse med et krav om nedgang i løn på omkring 15 procent i forbindelse med redningsplanen.

Problemet er, at ingen ved om de danske job forsvinder til Stockholm, hvis redningsplanen bliver godkendt.

"Hvis der skal være en tro på det her, så må SAS også kunne garantere overfor os, at de ikke umiddelbart derefter begynder at afskedige de mennesker, der faktisk er gået med til at gå ned i løn," siger han til Computerworld.

Kræver skriftlig garanti

Om hans medlemmer hos SAS vil kræve en skriftlig garanti eller ikke-afskedigelsesgaranti i et antal år, vil han overlade til de lokale parter at afgøre.

"Udgangspunktet må bare være, at når SAS kommer til forhandlingsbordet, så skal de være klar over, at de vil blive mødt med et krav om, at de skal garantere den beskæftigelsesmæssige situation, og at de ikke bliver ramt," siger Niels Bertelsen.

Ifølge formanden har Prosa endnu ikke fået noget at vide fra SAS om, hvornår forhandlingerne skal foregå. SAS har heller ikke formelt opsagt overenskomsten.

Han fortæller, at en opsigelse heller ikke i sig selv vil hjælpe SAS, fordi der er udløbsvarsel på.

"De kan ikke bare opsige overenskomsterne, lade dem bortfalde, og så indføre nogle helt nye vilkår," siger Niels Bertelsen.

I stedet kan SAS ifølge formanden bede om at få åbnet forhandlinger igen for at ændre den eksisterende overenskomst.

"Men SAS er nødt til at forhandle om det," siger han.

Prosa har sammen med en række andre fagforbund et par hundrede it-folk, der kan risikere at komme i klemme i flyselskabets redningsplan.

Fagforbundenen skal senest søndag give SAS et svar på om de accepterer spareplanen.

Prosa-formand kalder i øvrigt statsminister Helle Thorning-Schmidts (S) indblanding i SAS-sagen for "utilstedelig".

"Jeg har ikke før hørt om, at en statsminister er gået ind og direkte anbefale en medarbejdergruppe at sige ja til en forringelse, uden at der har været en forhandling om situationen...slet ikke i en Socialdemokratisk regering," siger Niels Bertelsen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere