Artikel top billede

Så nemt kan LTE-net lammes

Det er både let og billigt at drukne de nye mobilnet i radiostøj.

En bærbar computer, en billig transmitter og lidt teknisk snilde er alt, hvad du behøver for at jamme den nye generation af mobilnet, også kaldet LTE (Long Term Evolution). Det skriver CNET. En gruppe af amerikanske forskere advarer om, at terrorister eller kriminelle bander kan blokere kommunikation i mobilnettet.

Det kan klares med en transmitter til nogle få tusinde kroner, som er i stand til at blokere en LTE-basestation med tusindvis af brugere.

"Det er meget muligt, at radio-jamming bliver brugt i et terror-angreb for at forhindre kommunikation og skabe større ødelæggelse. Det er også muligt, at kriminelle organisationer kan bruge jamming til at skabe kaos hos politiet," skriver forskerne i deres anbefaling.

En enkelt batteri-drevet jammer i en lille kuffert kan blokere LTE-signalet i flere kilometers omkreds. Med en simpel forstærker kan det udvides til et meget større område. Det kræver kun begrænset teknisk viden, og det er meget svært at beskytte sig mod denne form for angreb.

Hvis 4G-nettet bliver blokeret, vil de eksisterende 2G- og 3G-netværk stadig fungere - men de forsvinder efterhånden, advarer forskerne.

Enhver radiofrekvens kan blive blokeret eller "jammet", hvis man sender et signal på samme frekvens med tilstrækkelig styrke. Men LTE er specielt sårbar, fordi hele LTE-signalet afhænger af et kontrolspor, som udgør mindre end 1 pct. af det samlede signal.

Hvis man blokerer denne kontrolfrekvens, kan telefonen ikke længere synkronisere med basestationen, og forbindelsen bryder sammen.

Der er syv andre sårbare punkter i LTE-signalet, og de kan hver især bruges til at lamme hele mobilnettet i et område.

I et interview med Technology Review sammenligner forskeren Marc Lichtman det med at slukke for alle trafiklys på Manhattan. Ingen kan længere komme hverken frem eller tilbage. Trafikken bryder sammen.

Indtil videre er der ingen kendte eksempler på angreb mod LTE-net, men det er muligvis kun et spørgsmål om tid. Det anslås, at halvdelen af verdens befolkning har adgang til LTE inden 2017.

I USA skal teknologien bruges som basis for et nyt beredskabsnet, kaldet FirstNet, og det har fået forskerne til at advare mod de svage punkter.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere