Artikel top billede

Efter droppet fiber-udbud: Her er kommunens nye plan

Selv om Ringkøbing-Skjern Kommune har trukket omstridt fiber-udbud tilbage, fifler kommunen allerede med ny plan for, hvordan pengene til fiber-udrulningen kan skaffes.

Læs også:
Nyt fiber-udbud kan blive en bombe under TDC

TDC raser: Dristigt fiber-udbud er ulovligt

"Brandærgerligt."

Sådan lyder reaktionen fra Niels Erik Kjærgaard, kommunaldirektør i Ringkøbing-Skjern Kommune, efter at kommunen i sidste uge måtte trække et omdiskuteret fiber-udbud tilbage.

Et udbud, der udover levering af fiber til kommunens egne institutioner, stillede krav om levering af fiber til samtlige borgere og virksomheder i kommunen.

Tilbagetrækningen er sket, fordi det viste sig, at prisen fra de to bydere, TDC og EnergiMidt, sprængte kommunens budgetrammer.

"Vi har haft sagen politisk behandlet og har haft en god diskussion af de indkomne bud. Men på grund af økonomien i tilbuddene, er vi blevet nødt til at stå af. Vi har så iværksat en plan b om, at man kobler kommunens institutioner op via de statslige aftaler med Nianet," lyder det fra Niels Erik Kjærgaard.

En masse tid, penge og kræfter er nu gået spildt, men Niels Erik Kjærgaard afviser, at kommunen, der fik ekstern hjælp fra telerådgivningsfirmaet Netplan, kunne have forudset, at de kommunale budgetter ikke harmonerede med den stort opslåede fiber-udrulning.

"Vi har ikke haft en klar fornemmelse af, hvor det pegede hen i kroner og ører, men vi kan jo se, at andre virksomheder ser et marked i det her. Vi kan jo for eksempel se, at SE (tidligere Syd Energi, red.) kommer sydfra på markedsmæssige vilkår," siger Niels Erik Kjærgaard.

Han tilføjer, at forventningerne til kommunens egen investering spændte fra nul kroner til "et meget højt tal".

Kommunen vil låne penge til bredbåndsudrulning

Selv om kommunens borgere og virksomheder altså ikke i første omgang får fiber, er planerne langt fra opgivet.

"Økonomiudvalget har opfordret os til at arbejde videre med intentionerne i udbuddet. De har bedt os om at komme med et oplæg til politikerne til den kommende budgetlægning," siger han og uddyber, hvad man helt konkret pønser på.  

"Hvis vi skal have de millioner på bordet, må vi presse på over for de statslige myndigheder. Det kunne være en god ide at lægge ind i regeringsforhandlingerne, at man skal have en lånemulighed til at investere i bredbåndsetablering," siger han og tilføjer, at bredbåndsinvesteringer bør sidestilles med investeringer i andre former for infrastruktur som for eksempel anlæggelsen af motorveje.

"Vi vil gerne have reglerne ændret, så det bliver muligt at optage lån til den slags investeringer," siger han.

Han fortæller, at han forventer slaget skal slås til foråret, når regeringen forhandler budget med landets kommuner.

Ifølge kommunaldirektøren er det ikke kun medierne, der har fulgt sagen med interesse.

Flere kommuner har henvendt sig for at høre mere om kommunens bredbåndsplaner.

Læs også:
Nyt fiber-udbud kan blive en bombe under TDC

TDC raser: Dristigt fiber-udbud er ulovligt




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere