Artikel top billede

Nu skal Firefox erobre din smartphone

Til næste år kommer de første smartphones med det helt nye webbaserede styresystem, Firefox OS.

Mozilla har netop fremlagt sit seneste årsregnskab og kan i den forbindelse også fejre sin otte års fødselsdag. I den anledning har Mozilla-chef Mitchell Baker gjort status, og hun konkluderer, at penge ikke er noget problem. I det seneste regnskabsår er omsætningen vokset med 33 procent til omkring 900 millioner kroner. Men problemet er, at Mozilla står meget svagt på mobile platforme.

Det skal ændres til næste år, hvor Mozilla kommer med sit eget styresystem til smartphones, Firefox OS. Dermed går Mozilla direkte til angreb på Google (Android), Apple (iOS) og Microsoft (Windows Phone).

Firefox OS er et meget slankt Linux-baseret styresystem, som kun består af en kernel, nogle drivere og web-motoren Gecko, mens hele brugerfladen er skabt i HTML5. Det gælder også for telefoni- og sms-delen.

De kinesiske producenter ZTE og TCL er de første, der vil bruge Firefox OS i deres smartphones. De første modeller har en Qualcomm Snapdragon-processor.

En brasiliansk teleudbyder har annonceret, at man vil sælge en smartphone med Firefox OS fra begyndelsen af 2013. Der er indgået et partnerskab med spanske Telefonica for det sydamerikanske marked.

På de mobile platforme spiller Firefox-browseren i øjeblikket kun en mindre rolle, og den er ved at blive overhalet af Googles Chrome på almindelige computere.

"Vores største bekymring er det mobile økosystem. Det er en meget mere lukket verden. Den mangler mange af de friheder, som vi kender fra web-verdenen. På det mobile område har vi ikke så stor gennemslagskraft, og det er den retning, som udviklingen går i," siger Mitchell Baker ifølge CNET.

De fleste af Mozillas indtægter kommer fra Google og de andre store søgemaskine-firmaer, som betaler for søgninger fra søgefeltet i Firefox browseren. Her kan brugerne selv vælge, om de vil bruge Google, Bing eller en helt anden søgemaskine.

Nu er der store forventninger til Firefox OS. Det kommer sent. Google kunne allerede for tre år siden lancere sit browser-baserede Chrome OS. Mozilla har optimeret sin browser Firefox til Android, men det er alligevel svært at konkurrere med Googles egen Chrome browser på den mobile platform.

Mitchell Baker understreger, at man har fælles mål med Google, herunder at skabe større åbenhed og transparens på nettet. Men hun betegner forholdet mellem Mozilla og Google som "kompliceret".




IT-JOB

Mobilplan ApS

Senior PHP Developer

Formpipe Software A/S

Market Manager

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

Senior Test Engineer
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere