Artikel top billede

Næste generations robotter kan nemt overtage dit it-job

Nye værktøjer til automatisering vil gøre det muligt at sætte softwarerobotter på arbejdsopgaver, der traditionelt er foretaget af mennesker.

Computerworld News Service: Robotter støvsuger gulvet. Robotter pakker kasser på lageret. Robotter vinder i Jeopardy.

Og snart vil der være robotter, der stjæler arbejdet fra såkaldt offshore outsourcing-leverandører.

Lad os tage engelske Blue Prism som eksempel.

Det er en startup-virksomhed, der producerer et værktøj og en metode til softwareudvikling, der har som formål at gøre det muligt for erhvervsbrugere at skabe softwarerobotter for at automatisere regelbaserede forretningsprocesser.

Det kalder Blue Prism for "robotautomatisering."

Vil dræbe offshoring

James R. Slaby, der er analyseleder indenfor sourcing-sikkerhed og -risiko hos outsourcing-analysefirmaet HfS Research, kalder dette for "den nyeste mulighed for valg af arbejdskraft i den globale værktøjskasse af forretningstjenester."

Han mener, at denne nye tilgang vil "dræbe brugen af offshoring."

"Det er automatisering af forskellige forretningsfunktioner: Man tager arbejdsopgaver, der traditionelt er foretaget af mennesker, og implementerer dem i software. Denne resulterende software kører herefter stort set uden opsyn og udfører disse funktioner uden at kræve menneskelig fortolkning eller input af data," forklarer Slaby.

Bedst til rutineopgaver

Tilgangen er bedst egnet til rutineopgaver, der ikke kan drage nytte af den værdi den menneskelige hjerne bringer i spil, såsom færdigbehandling af en ansøgning om offentlige ydelser, hvilket måske indebærer adgang til tre forskellige systemer men ingen menneskelig fortolkning," forklarer Slaby.

Rutineopgaver såsom dataindtastning, som man giver nystartede kontorelever eller it-personale, vil være et godt sted at begynde.

Softwarerobotterne "gør rigtige menneskers opgaver og oplæres på samme måde og er underlagt den samme systematiske kontrol som brugere for at beskytte integriteten af transaktioner og kundedatas fysiske sikkerhed," fortæller Pat Geary, der er Blue Prisms marketingsdirektør.

Så meget billigere er det

Til forskel fra anvendelsen af scripts eller makroer til at udføre basale funktioner er Blue Prisms løsning ifølge Geary orienteret mod en skalerbar automatisering af processer i de helt store virksomheder.

Løsningen er dog langt billigere, end hvad man er vant til i forbindelse med store projekter.

"Traditionelt ville man først skulle indkredse omfanget af et projekt, hvorefter løsningen skulle designes, bygges, testes og udrulles af udviklere og dedikerede it-specialister. Disse projekters omfang gør det uøkonomisk at imødekomme 'den lange hale' af automatiseringsbehov," argumenterer Geary.

"Derfor havde virksomhederne i virkeligheden ikke andet valg end outsourcing eller offshoring."

Blue Prisms robotarbejdere koster ifølge firmaet en tredjedel af en udenlandsk outsourcet arbejder.

Og når kunderne har lært systemet at kende, hvilket tager to til fire måneder, kan de på et øjeblik skalere antallet af robotarbejdere op.

På nuværende tidspunkt har Blue Prism 1.000 robotter i drift hos kunder heriblandt Telefonica, Fidelity Investments og Experian.

I dag mennesker, i morgen robotter

Firmaet IPSoft fra New York beskriver sig selv som leverandør af autonome it-tjenester og hævder, at "morgendagens infrastruktur vil ikke blive administreret af folk men af ekspertsystemer."

Firmaets selvstyrende IPCenter evner at opdage, diagnosticere, afhjælpe og eskalere begivenheder og hændelser, ligesom det kan lære af sine erfaringer og integrere denne læring i et delt vidensbibliotek.

"Autonomi har potentialet til at sætte menneskeheden fri fra dagligdagens kedelige pligter," siger Jonathan Crane, der er IPsofts kommercielle direktør.

"Det gælder ikke kun inden for it, men for enhver systematisk forretningsproces. De indiske leverandører har i dag tusindvis af medarbejdere til at udføre lignende arbejde, men de oplever stor udskiftning og stigende omkostninger på grund af inflation. Automatisering gør offshoring af opgaver - hvad der ofte anses for at være løsningen for at optimere outsourcing af it og forretningsprocesser - irrelevant."

Inden for et år havde en stor kunde med mere end 10.000 servere, der tidligere blev administreret af mennesker, ifølge Crane automatiseret 75 procent af administrationen og fejlfindingen og halveret sit infrastruktur-personale.

En finansvirksomhed integrerede IPCenter i sin handelsplatform til at diagnosticere og rette fejlede handler, hvilket reducerede tiden brugt på fejlfinding fra 40 minutter til 40 sekunder.

Virksomheder som IPSoft og Blue Prism udgør en seriøs trussel for outsourcing-leverandører, vurderer Slaby fa HfS Research.

"Tilgangen repræsenterer dog også en enorm mulig for outsourcerne, hvis de tidligt nok selv tilbyder denne teknologi."

De opgaver, som automatisering i form af softwarerobotter og autonome ekspertsystemer overtager, er rutineopgaverne inden for administration og it - "de opgaver, der er med til at skabe outsourcing-branchens problem med en frygtelig høj udskiftning af medarbejdere," fremhæver Slaby.

"Automatisering giver blot outsourcerne endnu et værktøj til at udnytte forskelle i prisen på arbejdskraft i forskellige markeder for at konkurrere om opgaver på pris."

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere