Stortest: Den bedste og lækreste ultrabook med Windows 7

Selv om Windows 8 er dukket op, er bærbare computere med Windows 7 fortsat et udmærket valg. Vi har testet fem forskellige modeller, der dog alle er tynde, hurtige og lette.

Stortest: Den bedste og lækreste ultrabook med Windows 7

Det har taget et par år, men nu er ultrabooken ved at være voksen. Den tynde computer er udstyret med massevis af hestekræfter, men er alligevel tynd som knækbrød.

Det har bragt fornyet tro på, at den bærbare pc har en fremtid, og at den ikke bliver fuldkommen slagtet af tablet-pc'er som iPad og Microsoft Surface.

Vi har testet fem modeller fra Samsung, Asus, Sony, Acer og HP.

De er alle i 13 tommer klassen med undtagelse af HP Envy 14 Spectre, som er 14 tommer. Computeren har dog fået dispensation til at deltage i testen, da den er udstyret med et 13 tommer chassis.

Skærmen går ganske enkelt næsten helt ud til kanten.

Selv om alle computere i testen ligger omkring 13 tommer, er der stor forskel på skærmopløsningen. Mens Acer Aspire S5 har en opløsning på 1.366 gange 768 pixel, har eksempelvis Asus Zenbook Prime UX31A en opløsning på 1.920 gange 1.080 pixel.

I praksis betyder det, at du har samme skærmareal, men at du på Asus' model får plads til flere elementer på skrivebordet. Det er også nemmere at multitaske og bevare overblikket med flere åbne vinduer.

Alle bærbare i testen er udstyret med SSD frem for traditionelle harddiske. SSD'en er flashbaseret i stedet for mekanisk, og det er med til at sætte både fart og pris i vejret.

Der er dog en lille undtagelse. Sony Vaio SVT1311V2ES er en såkaldt hybrid-version, der er udstyret med en lille SSD-hjælpedisk, mens en traditionel harddisk sørger for det meste arbejde.

Der er modsat de øvrige modeller i testen ikke adgang til SSD'en, og der kan derfor ikke gemmes data på den eller installeres programmer.

Fælles for alle de bærbare er, at der er gjort meget ud af designet.

Vi skal ikke mange år tilbage, før en bærbar computer lignede en klods, der var skrottet fra en gammel atomreaktor. Men med ultrabooken er den bærbare pc blevet både stilfuld og lækker.

Samsung imponerede for et par år siden med sin sexede Series 9, og den nyeste model i denne high-end serie - NP900X3C-A01SE - er også med i denne test.

Alle computere kører den driftssikre Windows 7 Home Premium.

Acer Aspire S5

Med Aspire S5 har Acer skabt en strømlinet bærbar i en fræk sort indpakning. 

Mest bemærkelsesværdigt er computerens hæve-sænke-funktion, der kunne minde om hydrauliksystemet i en gammel Citröen.

Der er ingen synlige porte i siderne på Acer Aspire S5, i stedet sidder de på bagsiden - men de er skjult.

Med et tryk hæver computeren sig en smule, og en låge åbner. Dermed er der adgang til to USB 3.0-porte, en Thunderblot- og en HDMI-port.

Om det er lir eller lækkert, er naturligvis et godt spørgsmål. Men det er i hvert fald med til at give computeren et meget stilrent design.

Der er godt med hestekræfter i computeren, der scorer 11.873 point i vores benchmarkprogram PC Mark Vantage. Det er dermed den andenbedste score i denne test.

Med sine 1,2 kilo er computeren nem at have med på farten.
Desværre er der også problemer med Aspire S5. Samlekvaliteten er ikke i top på maskinen - i hvert fald ikke på vores testeksemplar - hvor touchpaden ganske enkelt var gået op i den ene side.

Det er på ingen måde acceptabelt og slet ikke på en maskine til 9.000 kroner. Touchpaden kunne mases på plads, men hoppede hurtigt fri igen.

I øvrigt er touchpaden ikke det eneste sted, hvor computeren kunne trænge til opstramning.

Piletasterne er ekstremt små og klumpet sammen. Det har vi ikke set fra nogle andre producenter, og placeringen gør navigation i Word og Excel ret besværlig via tastaturet.

Den 13 tommer skærm er heller ikke særlig imponerende. Den er udstyret med en forholdsvis lav opløsning på 1.366 gange 768 pixel, og den er lidt kønsløs i farverne.

Alt i alt er Acer Aspire S5 på mange måder en flot computer, der har godt med hestekræfter. Men det positive indtryk ødelægges af dårlig samlekvalitet, tåbelige piletaster og en skærmkvalitet, der kunne være så meget bedre.

Læs hele anmeldelsen her.

Sony Vaio SVT1311V2ES

På afstand ser Sonys Vaio virkelig lækker ud. Med sit alu-look og stilrene design er det en computer, der får mange andre pc'er til at ligne legoklodser. 

Og når prisen viser sig at være cirka 6.000 kroner, begynder det at lugte af succes.

Desværre er computeren lidt af en distanceblænder, der blandt andet er udstyret med en sølvefarvet liste på bagsiden, der egentlig burde høre hjemme i Toys'R'Us.

Men det største problem ved Sony Vaio er, at computeren larmer som en miniudgave af en Nilfisk-støvsuger.

Blæseren kører alt for let for fuld skrue, og støjforureningen er massiv.

Larmen skyldes muligvis, at Sony Vaio er udstyret med både en SSD og traditionel, mekanisk harddisk, der naturligvis skal køles.

Hybridløsningen betyder, at SSD'en er en form for skjult hjælpemotor, der sørger for at starte computeren og programmer hurtigt. Mens den mekaniske harddisk tager sig af data og lagring af programmer.

Det er med til at holde prisen på computeren nede. Til gengæld går denne hybridløsning voldsomt ud over ydelsen.

I vores benchmarkprogram PC Mark Vantage scorer Sony Vaio blot 5.850 point.

Det er den laveste score blandt de testede modeller.

Fra fødslen er computeren i øvrigt fyldt med crapware, altså preinstallerede programmer. De fleste er fuldkommen nytteløse og fylder bare computeren op.

Når den forholdsvise høje vægt på 1,5 kilo kombineres med svag batterilevetid, ender Sony Vaio med at blive en slem skuffelse.

Det er den billigste computer i denne test, men det er også uden tvivl den dårligste.

Alt i alt ser Sony Vaio SVT1311V2ES pæn ud, men det er nu det indre, der tæller.

Læs hele anmeldelsen her.

Asus Zenbook Prime UX31A

Med Zenbook Prime har Asus skabt en uhyggelig lækker maskine, der ligner et kærlighedsbarn skabt af Apple og B&O. 

Computeren er uden tvivl stærkt inspireret af MacBook Air.
Designet er strømlinet, og faktisk er kanterne så skarpe, at de næsten kan skære tomater over.

Modsat flere af de andre computere i denne test er der en rigtig fin balance mellem design og performance.

I vores benchmarkprogram PC Mark Vantage scorer Zenbook Prime 14.122 point.

Det er den bedste score blandt de computere, som vi har med i denne test.

Men der sidder også en Core i7-processor i hjertet af Zenbook Prime, mens konkurrenterne nøjes med den mindre hæsblæsende Core i5.

Den 13 tommer store skærm leverer et rigtig godt billede. Der er klare farver, og displayet har ikke det udvaskede udtryk, som vi har set på især de lidt billigere ultrabooks.

Opløsningen er hele 1.920 gange 1.080 pixel - altså fuld HD.
Det gør det muligt at multitaske og eksempelvis have et dokument og en webside åbne samtidig.

Den høje opløsning er dog ikke for alle, for med den krymper tekst og ikoner. Det kan dog ændres manuelt, hvis tingene bliver lidt for små på skærmen.

Zenbook Prime er imponerende på de fleste områder. Det gælder dog ikke touchpaden, som var decideret elendig.

Efter at have opdateret driverne via Asus' supportside virkede touchpaden dog noget bedre.

Men en så dyr computer burde bare fungere perfekt, når den blev startet første gang.

Alt i alt er Zenbook Prime UX31A en virkelig lækker maskine, der med sit alu-design oser af eksklusivitet (og en hel del af MacBook Air), og den ydre skønhed matches af hardcore hestekræfter.

Det er en sikker vinder af denne test.

Læs hele anmeldelsen her.

HP Envy 14 Spectre

HP er måske kendt for sin lidt konservative stil, men med Envy 14 Spectre beviser pc-producenten, at den også kan tænke kreativt. 

Envy 14 Spectre er nemlig pakket ind i Gorilla Glass, som du formentlig kender fra de ridsefri og solide skærme på mobiltelefoner og tablet-pc'er.

Det giver computeren et yderst eksklusivt udtryk - og en meget glat overflade, der suger fingeraftryk til sig lidt for let.

Så en pudseklud burde følge med computeren.

Det specielle design betyder i øvrigt, at skærm og ramme flyder sammen, så der ikke er nogen fysisk kant mellem de to.

Det ser stilfuldt ud og vil uden tvivl være noget, som konkurrenterne skuler misundeligt til.

Opløsningen er passende 1.600 gange 900 pixel, og skærmen leverer et rigtig fint billede.

Desværre betyder glasindpakningen, at computeren er testens tungeste med 1,8 kilo.

Desuden er Envy 14 Spectre væsentlig tykkere end de andre ultrabooks.

Et andet minus er, at SSD'en på 128 gigabyte fra fabrikken er fyldt med en masse HP-programmer, og det efterlader ikke særlig meget plads til ens egne data.

Når det gælder hastighed og ydelse, leverer Envy 14 Spectre en solid præstation, og den får i benchmarkprogrammet PC Mark Vantage 11.742 point.

Dermed er det den tredjebedste pc i vores benchmarktest, da den lige med nød og næppe overhales af Acer Aspire på andenpladsen.

Som en bonus er Envy 14 Spectre udstyret med en fysisk volumenknap på siden af computeren samt Beats Audio, der skal forbedre lydoplevelsen.

HP Envy 14 Spectre minder på nogle områder om en Volvo i deluxe-udgave. Den er måske stor og lidt kluntet, men robust og funktionel.

Læs hele anmeldelsen her.

Samsung Series 9 NP900X3C-A01SE

Vægten på Samsung Series 9 er imponerende.

1,1 kilo vejer computeren, der ligesom de øvrige deltagere i denne test har et flot design. 

Den bærbare pc er virkelig slank, og det understreges af en fræk sølvkurve, der sniger sig ned langs siderne.

Series 9 er mørkegrå, og modsat mange af de sølvgrå ultrabooks tager Samsungs model lidt for let mod fedtede fingeraftryk.

Den 13,3 tommer store skærm har en opløsning på 1.600 gange 900 pixel ligesom HP's model.

Farverne er flotte, når der skruet godt op for lysstyrken, og det er bestemt godkendt.

Samsung Series 9 skal også have ros for at være yderst stille ved dagligdagsopgaver som at surfe og arbejde med kontorprogrammer.

Desværre er meget af computerens dyrebare SSD fyldt op med crapware, og det er sørgeligt at se på en så dyr pc.

Det burde Samsung simpelthen holde sig fra god til på highend-modeller.

Elendigheden stopper desværre ikke her, for computeren underpræsterer i vores benchmarktest udført med programmet PC Mark Vantage.

Her får Samsung Series 9 blot 8.953 point.

Det placerer den på en skuffende fjerdeplads med et godt stykke op til nærmeste konkurrent.

Samsung Series 9 er på mange måder en lækker og let computer, men den mangler hestekræfter i forhold til konkurrenterne, og fingeraftryk samt medfødt crapware trækker ned i det samlede billede.

Læs hele anmeldelsen her.

Vinderen er...

Der er ikke nogen tvivl om, hvem der går sejrrigt ud af denne stortest. 

Asus Zenbook UX31A er ganske enkelt den bedste ultrabook. Computeren har både et smukt ydre og et hardcore indre, der leverer solid ydelse for pengene.

Vi tilgiver, at en del af udseendet er lånt fra MacBook Air.

Andenpladsen deles af Samsung Series 9 og HP Envy 14 Spectre. Samsungs letvægter imponerer med sin lave vægt samt flotte design. Desværre skuffer den ydelsesmæssigt og er fyldt med crapware.

HP Envy 14 Spectre leverer en solid præstation, men testens dyreste computer er lidt for tyk og tung til at gøre sig nogen forhåbninger om at stå øverst på sejrsskamlen.

På fjerdepladsen kommer Acer Aspire S5. Selv om computeren har masser af hestekræfter, hjælper det ikke, når samlekvaliteten er problematisk, og skærmen er fesen i forhold til konkurrenterne.

Sidstepladsen i denne test indtages af Sony Vaio SVT1311V2ES. Computeren er godt nok flere tusinde kroner billigere end konkurrenterne, men du får også, hvad du betaler for: Og det er bestemt ikke nogen imponerende computer.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere