Artikel top billede

Her er efterfølgeren til Nokias gamle mobile platform

En ny video viser det Meego-baserede mobile operativsystem Sailfish.

Tidligere i år gik flere medlemmer af MeeGo-udviklingsholdet hos Nokia sammen om at starte et nyt firma, Jolla, der skal genoplive det mobile styresystem. Nu har Jolla for første gang fremvist den nye platform med kodenavnet Sailfish. Den bliver præsenteret i en kort video på YouTube, hvor man kan se dele af brugerfladen. Det er også frigivet et Software Developer Kit (KIT).

Ligesom Android og Windows Phone bygger styresystemet på widgets, og det skulle være meget let at skifte mellem de forskellige programmer. Allerede på startskærmen kan man f.eks. stoppe afspilningen af en sang uden at skulle skifte til den pågældende applikation.

I sit hjemland Finland har Jolla indgået et samarbejde med operatøren DNA, og der er også indgået et partnerskab med chip-firmaet ST-Ericsson.

MeeGo (tidligere kendt under navnet Moblin) er udviklet i fællesskab mellem Intel og Nokia, men det blev opgivet sidste år.

Nokia har valgt at satse sin fremtid på Windows Phone, og Intel er gået sammen med Samsung om at udvikle det Linux-baserede Tizen. Det nye skal køre på mange forskellige enheder - lige fra smartphones til fjernsyn - og det skal bygge på teknologier som HTML5 og WAC.

Men der er altså stadig liv i det gamle MeeGo. En af chefudviklerne fra MeeGo-projektet, Marc Dillon, står i spidsen for det nye firma Jolla, som vil udvikle og sælge nye Sailfish-baserede smartphones.

Jolla har tidligere i år dannet en ny alliance i Hong Kong med de største spillere i mobil-branchen. Den nye alliance omfatter både chip-firmaer, teleoperatører og producenter af smartphones. Partnerne vil sammen investere omkring 1,5 mia. kr. i det nye system, og der skal satses benhårdt på det kinesiske marked, hvor der allerede er 200 millioner smartphones.

Her har det store internet-firma Alibaba allerede sit eget mobile operativsystem, Aliyun OS, som ifølge Google er en direkte kopi af Android.

Sailfish-alliancen skal etablere et datacenter i Cyberport Hong Kong, der bliver beskrevet som et af de bedst forbundne steder i verden. Her er der internet-backbones til både Kina, Europa og USA. Foruden udviklings-aktiviteter skal cloud-infrastrukturen for Sailfish også placeres her.

Samtidig understreger Jolla, at det nye mobile operativsystem både skal bruges til smartphones, tablet-pc'er, fjernsyn, biler og andre former for enheder.

Men det kan blive svært at konkurrere med Android, som allerede sidder på mere end halvdelen af smartphone-markedet. Android og iOS har gjort livet svært for andre mobile platforme. Selv den gamle smartphone-klassiker Blackberry med 80 millioner brugere er under pres. Til næste år kommer RIM med sit nye styresystem Blackberry 10.

Desuden kommer Mozilla med sit nye Firefox OS til smartphones.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere