Artikel top billede

Derfor vælger it-afdelingen at lurepasse på Windows 8

ComputerViews: Der er ikke mange virksomheder, der er klar til Windows 8, og det er der en række grunde til.

Læs også:

Virksomheder giver en kold skulder til Windows 8

Dansk top-direktør: Derfor satser vi på Windows 8

ComputerViews: Windows 8 og Windows RT er lanceret på verdensmarkedet, men for langt de fleste it-afdelinger figurerer de nye Microsoft-styresystemer langt nede på to do-listen. I hvert fald er det konklusionen i to undersøgelser fra henholdsvis Gartner og Forrester.

Senest har Forrester spurgt 1.282 it-beslutningstagere i tredje kvartal i år om deres planer med Windows 8.

Kun 24 procent af virksomhederne svarer ja til, at de forventer at migrere til Windows 8 - og at de ikke har specifikke planer på nuværende tidspunkt. I 2009 med Windows 7 var det 49 procent, der svarede ja til dette spørgsmål.

47 procent svarer, at de endnu ikke nogen holdning til Windows 8, fordi de endnu ikke har set nærmere på det. Med Windows 7 var det kun 27 procent, der havde det sådan.

Det er også interessant, at 10 procent svarer, at de har planer om at springe over Windows 8 og vente til den næste version. Det var kun en procent, der havde de tanker med Windows 7.

Analysefirmaet Gartner har ligeledes været ude med en forudsigelse om, at "90 procent af virksomhederne frem til 2015 vil undgå udrulning af Windows 8 i stor skala."

"Markedet vil være tid om at modnes, og de fleste virksomheder vil sidde på sidelinjen indtil videre," har Gartner skrevet.

Hvorfor opgradere?

Det er interessant, at der tilsyneladende er så stort et hul mellem Microsoft og de it-ansvarlige i virksomhederne.

Microsoft bruger på den ene side argumentet, at det nye Windows er blevet skabt til en ny it-æra, mens undersøgelserne fra Forrester og Gartner på den anden side viser, at denne it-æra tilsyneladende ikke er en del af it-afdelingernes hverdag endnu - eller at det bare ikke er Windows, der er centrum for den.

Har Microsoft set noget, som virksomhederne endnu ikke har set, eller har Microsoft begået et styresystem, der leverer noget andet end det, virksomhederne har af behov?

Dette skal sikre Windows 8 succes

Læs også:

Virksomheder giver en kold skulder til Windows 8

Dansk top-direktør: Derfor satser vi på Windows 8

Der findes bestemt it-chefer, der godt kan se idéen med Windows 8.

Et eksempel er Mickael Munck fra Saxo Bank, der satser på styresystemet til virksomhedens 1.400 medarbejdere. Han har blandt andet store forventninger til Microsofts egen Surface-tablet:

"I og med at vi allerede er godt på vej ned ad den her bring your own device-vej, hvor folk kan komme ind og bruge deres Apple-computere og forskellige andre pc'er herinde, så er det her trods alt en generisk størrelse, som vil passe rigtig fint ind i den måde, som resten af vores it-infrastruktur er sat op på," har han forklaret.

"Og så tror jeg rent faktisk, at det vil være et rigtig spændende arbejdsredskab i stedet for, at man både har noget sin iPad og noget på den bærbare pc. Man får det smeltet sammen, og det synes jeg virker rigtig spændende," mener Mikael Munck.

Windows 8 ikke et argument i sig selv

Mikael Munck fra Saxo Bank opgraderer virksomhedens pc'er til Windows 8 af en række grunde.

Det interessante er, at Windows 8 i sig selv ikke er den dominerende årsag. I stedet handler det i høj grad om, at man satser på Windows Server 2012 og derfor ønsker det bedst mulige samspil med desktop-styresystemet.

"Da vi har en relativ stor udviklingsafdeling, er det vigtigt, at vores udviklere har mulighed for både at udvikle og teste vores software på samme OS-kerne," forklarer Mikael Munck.

Hans andet hovedargument er, at man ønsker at stille de bedste arbejdsredskaber til rådighed for medarbejderne. Det vil altså i høj grad sige sådan noget som tablets.

På den måde er det i høj grad hardware-nyhederne, der skal drive Windows 8-udrulningen, ligesom samspillet med andre Microsoft-produkter er en afgørende faktor.

Martin Thorning Hansen, divisionschef for Windows i Microsoft Danmark, har da også udtalt:

"Vi er absolut meget afhængig af vores partner- og økosystem, og vi har også certificeret mere end 1.000 nye pc'er med Windows 8."

"Folk har en holdning til, hvordan deres device skal være; nogle vil gerne have en stor pc, nogle vil gerne have en lille pc. Det er det, vi kan med Windows 8 og hele vores partner-system," har han forklaret.

Microsofts fire store udfordringer

Læs også:

Virksomheder giver en kold skulder til Windows 8

Dansk top-direktør: Derfor satser vi på Windows 8

Microsoft har grundlæggende fire helt store udfordringer med Windows 8/RT til virksomhederne:

1) It-budgetterne er barberet helt ned til et minimum i rigtig mange it-afdelinger. Tiden er ikke til de store indkøb, medmindre de er strengt nødvendige.

Det viser sig også ved, at pc-markedet er ramt af en historisk nedtur i øjeblikket.

Windows 8 kan muligvis være nice-to-have, men vil næppe være need-to-have ret mange steder.

2) For de virksomheder, der rent faktisk har pengene, er Windows 8/RT kun en af flere muligheder. Taler man rene tablets, har iPad for længst taget teten i virksomhederne.

Punkt et på Gartners liste over de 10 vigtigste it-trends i det kommende år er eksempelvis "kampen mellem de mobile enheder" og hele bruddet med Windows som det eneste styresystem i virksomhederne:

"Konsekvensen for it-afdelingen er, at æraen, der var domineret af pc'er med Windows som den eneste platform, vil blive erstattet af post-pc æraen, hvor Windows blot er et af mange miljøer, man skal kunne understøtte," skriver Gartner.

3) Taler man traditionelle pc'er, så er Microsofts eget Windows 7 formentlig den største udfordring, fordi det er så populært.

Windows 7 fungerer godt i et virksomhedsmiljø, så hvorfor opgradere til Windows 8, medmindre man har et behov for nye touch-devices - og vel at mærke touch-devices, der skal køre Windows?

4) Selv hvis man har pengene til at opgradere nu og her, og føler et behov for touch-understøttelse, så er Windows 8-begejstringen ikke vildt overbevisende.

Det er ikke bare de lunke anmeldelser i pressen, eller eksperternes kritik af den manglende brugervenlighed - der har været skepsis hos en stor del af de it-professionelle. Selv Microsoft-stifter Paul Allen har udtalt, at Windows 8 kan være forvirrende.

Sådan får Windows 8 succes

Man kan naturligvis være både enig og uenig i kritikken af Windows 8. At det er en udfordring for Microsoft, kan der dog næppe herske tvivl om.

Microsofts største styrke i forhold til at få virksomhederne til at skifte til Windows 8, er at det ikke er et produkt, der står alene. I stedet er det på mange måder kernen i den sværm af software-nyheder, der kommer fra Microsoft for tiden.

Samtidig vil Windows 8 før eller siden komme ind i virksomhederne, når der skal opgraderes til ny hardware, der kommer med dette styresystem præinstalleret.

Det er på nuværende tidspunkt umuligt at sige noget om Windows 8's langsigtede succes.

På kort sigt er det dog ganske tydeligt, at Microsoft kommer på overarbejde med at få det nye styresystem ind i virksomhederne.

Læs også:

Virksomheder giver en kold skulder til Windows 8

Dansk top-direktør: Derfor satser vi på Windows 8




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere