Artikel top billede

Sms'ens afløser vinder frem: Kan ramme teleselskaberne

Sms'ernes afløser er en tikkende bombe under teleindustrien. Kom ind i kampen, lyder budskabet fra telegigant.

Læs også:
Dit mobilnummer forsvinder snart - det får du i stedet

Vores mobiltelefoner har i et godt årti fungeret som sms-maskiner ved siden af telefonsnakkeriet.

Men nu bliver der for andet år i træk sendt færre beskeder via telefonernes short message service.

I Danmark toppede antallet af sms'er i første halvår af 2010 med godt 6,6 milliarder afsendte beskeder.

I dag - to år efter - er der "kun" 5,7 milliarder afsendte sms'er i første kvartal af 2012 ifølge Erhvervsstyrelsens halvårlige telestatistik.

Det svarer til et fald i afsendte sms'er på 14 procent.

Tal gratis med apps

Betyder det så, at vi sender færre beskeder over mobiltelefonen?

Nej, slet ikke.

For med en kraftig stigning i mobiltelefonernes dataafsendelser er sms-maskineriets afløser måske på trapperne i form af apps med tekstprogrammer som Whatsapp og diverse chattjenester som eksempelvis Facebook, der kører på ren, rå data.

Det betyder, at telekommunikationen er gratis, når først kunden har betalt for sit dataabonnement.

Senest har det franske teleselskab Orange med en årlig omsætning omkring 340 milliarder kroner i denne uge fortalt om en kommende gratis app, der kan sende beskeder.

Oven i købet kan app'en også lade kunderne tale gratis eller kommunikere over video via datanetværket som en direkte konkurrent til tjenester som Skype og Viber.

Det skriver Reuters.

Kom ind i kampen

Tjeneste fra Orange hedder 'Libon' og projektet er styret af Gilles Corbett, som opstiller en noget dystopisk fremtid for telebranchen, hvis den ikke kommer ind i kampen med lignende apps:

"Situationen er meget simpel: Enten leverer du de mest efterspurgte tjenester, ellers vil dine brugere skifte til noget andet. Hvad er alternativet?" siger Gilles Corbett ifølge Reuters i kølvandet på den spritnye Libon-service.

Du kan snart ringe til alle tjenester

App'en kan hentes til iPhones, hvor den er gratis, mens der tages betaling for transskriberinger af voicemails og mail-kopier af voicemails. Tjeneste vil i starten af 2013 blive lanceret til Android-smartphones.

Andre telegiganter som spanske Telefónica med 'Tu Me' og Deutsche Telekom med sin 'Bobsled'-tjeneste har tidligere lanceret lignende tjeneste.

Også Vodafone, China Mobile og AT&T arbejder på at udvikle de såkaldte 'rich communications suites'.

På vej med standarder

Et af problemerne med de mange datatjenester fra forskellige software-selskaber og teleoperatører har været manglende standarder.

Det betyder, at en Skype-bruger eksempelvis ikke kan ringe til en Libon-bruger.

Derfor er den den europæiske telekommunikationsindustri  GSMA ifølge Reuters i gang med at få standardiseret kommunikationssuiterne.

Det betyder, at kunder fra eksempelvis Oranges og Telefönicas datatjenester kan ringe og tekste hinanden på tværs af operatør- og smartphone-navne.

Tidligere har danske teleeksperter over for Computerworld fortalt om denne udvikling med databårne tjenester som afløser for tale- og sms-services, der alt andet lige vil betyde billigere og mere gennemskuelige tele/data-abonnementer.

Det vil også betyde, at dit ottecifrede telefonnummer en dag forsvinder.

Det kan du læse mere om her.

Læs også:
Dit mobilnummer forsvinder snart - det får du i stedet

Her er tallene: Danskernes mobile dataforbrug stiger voldsomt




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere