Artikel top billede

Ingen grund til uro: Derfor er dine data mest sikre i skyen

Interview: Beskyttelse af data er en højprioriteret agenda hos mange virksomheder. Løsningen er ikke at låse sine data inde i kælderen - de skal op i skyen.

Der er faktisk ikke nogen grund til at tøve. Du finder ikke et sikrere sted for din data end i skyen - du skal bare vælge den rigtige sky.

"Det er en stor udfordring at sikre sine data som virksomhed. Men det kan kun lykkes i skyen, man bliver bare nødt til at sondre korrekt mellem public og private cloud," siger Jens Tiedemann fra T-Systems Nordic. 

It-leverandøren T-System Nordic er en underafdeling i den tyske kæmpe, Deutsche Telekom. 

Mange er, måske med rette, bekymrede over sikkerheden ved cloud.

Der er også set flere eksempler på, hvor galt det kan gå.

Sony fik kompromitteret oplysninger om et potentielt tocifret antal millioner af kunder i 2011, Evernote mistede i 2010 6.000 kunders data, mens Carbonite i 2009 mistede en del af sine kunders backup.

Intensiteten af cyberangreb stiger dag for dag, hvilket skaber store sikkerhedsmæssige udfordringer i datacentre. Europæiske regeringer rapporterer for eksempel om fire til fem angreb hver eneste dag. 

Så det er måske meget forståeligt, at virksomheder tøver med at bevæge sig op i de store skyer.

Forskellen mellem public og privat cloud

Men det er vigtigt ikke bare at skære cloud over en kam, for der er en væsentlig forskel, som ikke mindst har at gøre med sikkerhedesniveauet. 

"Public cloud, tror jeg vi alle kender fra diverse tjenester som iCloud, Evernote, Facebook og så videre. En væsentlig forskel mellem den offentlige og den private sky er for eksempel det faktum, at man i en offentlig sky ikke aner om ens data ligger i Danmark, USA eller Hong Kong. Det gør man om nødvendigt i den private," siger Jens Tiedemann fra T-Systems Nordic.

Selve begrebet 'private cloud' er nemlig ikke særlig godt forstået.

"Jeg har set eksempler på, at private cloud egentlig bare har bestået i, at leverandøren tog serverne fra en virksomhed, og flyttede dem til leverandørens datacenter. Men det mener jeg slet ikke er cloud," siger han.

Her er forskellen på cloud-typerne

For at en løsning skal kunne rubriceres cloud, må den opfylde nogle helt konkrete kriterier.

Han henviser her til fem grundprincipper i cloud computing formuleret af USA's National Institute of Standards and Technology:

• Selvbetjening efter behov.

• Netværksadgang overalt.

• Deling af ressourcer.

• Ekstrem elasticitet.

• Betal kun for dét, du bruger.

Disse kriterier skal naturligvis også være opfyldt for en private cloud.

Forskellen mellem public og private cloud handler i langt højere grad om at kunne specificere det helt ned til det niveau, man har brug for.

"Derfor er private cloud ikke en flytning af fysiske enheder, men en meget nøje end-to-end beskrivelse og aftale om serviceniveau, hvor dataen bliver opbevaret, sikkerhed og meget mere. Det er virkelig det private cloud er for mig," siger han.

Som større virksomhed kan du ikke komme uden om privat cloud

Det handler derfor om at sondre mellem de forskellige cloudtjenester, for sikkerhedsniveauet vil være vidt forskelligt.

"Jeg synes stadigvæk ikke, det er særlig godt forstået i markedet. Efter min mening er der ingen tvivl om, at udfordringerne med sikkerheden vil drive data op i skyen. Private cloud vil ikke bare være et alternativ, men måske det eneste, der på sigt kan opretholde et ordenligt sikkerhedsniveau," siger direktøren.

T-Systems er netop i gang med at bygge Europas største datacenter i Tyskland, og Jens Tiedemann kan slet ikke se, hvordan en dansk virksomhed skulle kunne måle sig med et tysk højteknologisk datacenter.

"Virksomheder som vil koncentrere sig om at lave termostater, elevatorer, biler eller hvad ved jeg, skal de blive ved med at etablere samme sikkerhed, som et 150.000 kvadratmeter datacenter i Magdebrug? Kan og vil de det, set ud fra en økonomisk synsvunkel?" spørger han og følger op:

"Nej, efter min bedste overbevisning er der ingen tvivl om, at data grundet sikkerhedsspørgsmålet vil blive drevet op i den private sky," slutter han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere