Artikel top billede

Ny NemID-stick koster 350 kroner - men kan ikke bruges i banken

Interview: Nets vil sælge NemID på en USB-stick til 350 kroner, som ikke kan bruges i bankerne. Hvorfor skal vi dog have sådan en?, spørger vi Nets.

22. november blev det muligt at bestille NemID som en hardware-løsning.

Løsningen er et alternativ til NemID, som man kender som nøglekort.

Det gør, at man kan bruge NemID uden at være i kontakt med Nets. Du slipper således for at have nøglekortet på dig og har kun brug for et password.

Usb-sticken, som gør brug af specielle kryptografiske sikkerhedsmekanismer, kan købes for den nette sum af 350 kroner, mens bestilling og aktivering dog er gratis.   

Ifølge en pressemeddelese på digitaliseringsstyrelsen.dk er løsningen henvendt mod de brugere, der ofte logger på fra den samme computer, eller for brugere, der har svært ved at håndtere nøglekortet, for eksempel på grund af et fysisk handicap.

Selvom sticken kan bruges på sider, der anvender log-in med NemID, vil det ikke være muligt at bruge den i forbindelse med netbank, da bankerne ikke understøtter løsningen.

Derfor skal vi have NemID på USB

Ulrik Marschall kommunikationskonsulent i Nets. Hvorfor laver i den her løsningen?

"Den er en del af kontrakten med Digitaliseringsstyrelsen. NemID på hardware er et alternativ til den almindelige løsning med nøglekortet."

Hvorfor koster den 350 kroner?

"NemID på hardware er et alternativ til den almindelige løsning med nøglekortet. Det er gratis at bestille og aktivere NemID på hardware. Det er kun selve hardwareenheden, som brugeren køber hos en leverandør, der koster penge. Selve hardwaren er altså en handel mellem brugeren og hardwareleverandøren."

Hvor mange forventer I vil købe denne løsning?

"Det er svært at sætte tal det forventede antal, men vi regner med, at det er en begrænset mængde brugere. Det er dog en løsning, som er en fordel for de brugere, der for eksempel ofte logger på fra den samme computer, eller som har svært ved at håndtere nøglekortet," siger Ulrik Marschall. 

Hvorfor kan den ikke bruges til netbank?

"Det er fordi bankerne har vurderet, at man ikke ønskede at tilpasse deres løsning til at understøtte NemID på hardware," siger han.

Er det på grund af sikkerheden, at bankerne har valgt den fra?

"NemID på hardware er baseret på en offentlig digital signatur (OCES-certifikat), som brugerne anvender, når de logger på hos offentlige og private tjenester på nettet. Netbankerne anvender ikke offentlig digital signatur og kan ikke modtage log-in med disse," siger Ulrik Marschall. 

Bliver det ikke en endnu mere begrænset målgruppe, når bankerne ikke går med på ideen? 

"Det har som sagt været en del af aftalen med Digitaliseringsstyrelsen, at vi skulle levere den, og det lever vi naturligvis op til. Isoleret set er der brugt rigtig mange udviklingsomkostninger på en løsning, som en begrænset brugergruppe får gavn af. Men det er ikke relevant i den her sammenhæng, fordi det er en del af hele leveringen i forhold til hele kontrakten eller pakken," siger han. 

Hvor sikker er den?

"Sikkerheden er lige så god som i løsningen med nøglekort. Brugerne skal naturligvis passe godt på deres hardware og sikre sig, at ingen andre får adgang til den. Desuden skal brugerne leve op til de regler, som accepteres ved bestillingen," siger Ulrik Marschall.   

Hvad bliver det næste?

"På NemID som sådan kigger vi hele tiden på udviklingen af, hvor verden bevæger sig hen. Vi står overfor en udfordring med NemID på mobile platforme, og der kigger vi på forskellige løsninger. Det er et længere projekt, og der ikke rigtig noget konkret at sige om det. Men det vil det vil være et område, som vi er meget opmærksomme på at finde den rette og sikre løsning til at kunne løse, at man kan bruge NemID på mobile platforme også på de offentlige sider. Bankerne har allerede en løsning," siger han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital vækst 2024

På Digital Vækst 2024 bringer vi danske virksomheders organisation, forretning og data i spil samt spejler dem i det, som teknologipartnerne bringer til fadet. Konferencen bliver tætpakket med dygtige digitale ledere og frontkæmpere fra ind- og udland. De har én opgave på dagsordenen: At inspirere dig til at træffe de rigtige forretningsmæssige, teknologiske og strategiske valg i 2024, som kan sikre vækst for dig.

19. marts 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de IT-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

20. marts 2024 | Læs mere


AI Impact Day: Har du styr på risiko og governance – og er du klar til AI Act?

AI og Machine Learning har for længst gjort sit indtog i centrale, kritiske forretningssystemer, og både udviklere, platformleverandører og koncerner er begyndt at udforske mulighederne. På dette eksklusive event dykker vi ned i AI's indflydelse på fremtidens forretnings- og IT-drift. Men vi ser også på, hvordan du mest effektivt arbejder med governance og risikostyring på dine AI-projekter.

21. marts 2024 | Læs mere