Artikel top billede

Slut med at skifte processor i computeren

Med den kommende processor-generation Broadwell vil Intel angiveligt gøre det umuligt at skifte cpu.

Hvis man skal tro det japanske PC Watch, kan det fremover blive meget sværere at bygge sin egen computer. I dag kan man selv udskifte pc'ens processor, blot man kan finde en model der passer til bundkortets sokkel. Men den kommende 14-nanometer processor-generation Broadwell kommer angiveligt kun i et såkaldt BGA (Ball Grid Array).

Det betyder, at det er slut med de processorsokler, som kendes i dag. Processoren er fastmonteret på bundkortet og kan ikke skiftes. En BGA-processor har en række loddepunkter på undersiden, såkaldte bumps, som bliver loddet fast til bundkortet.

I dag sælger Intel sine pc-processorer med såkaldte LGA'er (Land Grid Array), hvor det er nemt at fjerne cpu'en. Der findes også micro-PGA (Pin Grid Array) og BGA til mobile computere.

Broadwell kommer først i 2014. Til næste år kommer Haswell, som altså stadig vil kunne fås i en sokkel-udgave. En af de store fordele i Haswell er, at strømforbruget i den mobile udgave er sænket helt ned til 7-8 watt.

Intel har ikke selv bekræftet informationerne, men beslutningen om at fjerne processor-soklen kan skyldes, at man ønsker at spare plads i kompakte all-in-one pc'er. De stationære computere har været på tilbagegang, og de få modeller der er tilbage bliver mindre og sværere at åbne.

Nogle af de aktuelle all-in-one computere bruger allerede mobil-processorer, som også sluger mindre energi.

Så ikke nok med, at de mobile computere har vundet over de stationære. De sidste desktop-pc'er kommer også til at ligne notebooks. Den store taber er pc-selvbyggeren, som får sværere ved at sammensætte sit eget system.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere