Artikel top billede

E-bøger kan afsløre dine mest intime læsevaner

Hvem følger med i, hvad du læser? En ny undersøgelse kaster et kritisk blik på e-bøger.

Hvis du læser en e-bog, afslører du mere om dig selv, end når du låner en bog på biblioteket eller køber den i din lokale boghandel. "Who's Tracking Your Reading Habits? An E-Book Buyer's Guide to Privacy" lyder overskriften på en ny undersøgelse fra Electronic Frontier Foundation (EFF), hvor man kigger nærmere på, hvordan brugernes data bliver gemt og brugt.

I guiden har man blandt andet sammenlignet Google Books, Amazon Kindle, Kobo, Sony Reader, Internet Archive og Adobe Content Server. Der er fokus på reglerne i USA, men resultaterne kan også være interessante for danske brugere.

Det er Adobe Content Server, der klarer sig bedst i undersøgelsen. Denne software og platform til kopibeskyttelse bliver brugt som grundlag for en hel stribe af e-læsere. Her er det slet ikke muligt at samle informationer om brugernes læse- og købeadfærd og dermed heller ikke at give disse data videre.

I denne tabel sammenlignes de forskellige software-løsninger til e-bøger. Både Google, Amazon og Sony gemmer oplysninger om brugernes søgninger efter bøger, og der gemmes også data om, hvilken side læseren er kommet til og hvilke kommentarer der er tilføjet.

Desuden registrerer Google og Amazon, hvilke bøger den enkelte bruger har købt, og det er muligt, at de også er i stand til at registrere bøger købt andre steder.

Men Kobo er de eneste, som også tilbyder en mulighed for, at brugerne kan redigere i alle de indsamlede data.

De fleste udbydere af e-bøger forbeholder sig retten til at give data videre til tredjeparter, hvis brugeren ikke selv har frabedt sig dette. Hos Google skal brugeren dog acceptere delingen først.

Den generelle anbefaling fra EFF er stadig at holde sig til papirbøger, hvis man vil undgå, at læsevanerne bliver registreret og gemt i en elektronisk profil.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere