Artikel top billede

(Foto: Povl D. Rasmussen)

Skat på jagt: Sådan efterforsker vi skattesnydere i it-branchen

Skat har sat hårdt ind for at indsamle skattekroner fra multinationale selskaber, der er repræsenteret i Danmark. Man giver gerne it-branchen et stort skattesmæk, når lejligheden byder sig.

Læs også:
Skat vil offentliggøre alle firmaers skatte-data på nettet

Skat: Derfor kigger vi dine teledata igennem

Skat er i fuld gang med at gennemgå en stribe store koncerners interne handler mellem selskaber i Danmark og i udlandet.

Formålet er at finde værdier, der skal afkræves skat af i Danmark for at biddrage til en slunken statskasse.

Rasmus Bo Andersen, der er skattedirektør vurderer, at firmaerne tester skattereglerne helt til grænsen, og nogle gange træder over den.

Det er netop den sidste gruppe, der nu holdes ekstra øje med, og her er it-firmaerne ingen undtagelse, siger han.

Er it-virksomheder en grupper I er på jagt efter i forbindelse med overtrædelse af skattereglerne?

"Ja, det er det. Jeg må ikke fortælle om konkrete virksomheder, men mange it-virksomheder er netop kendetegnet ved at være internationale, og hvis man kigger på opkøbssiden, så har nogle af de store spillere også købt de succesfulde danske it-virksomheder i løbet af årene."

"Vi er meget opmærksomme på, om disse opkøb er foretaget til den rigtige handelspris".

Hvordan griber i det an?

"De fleste store it-virksomheder har deres ip-rettigheder i skattely, men vi ser på den danske del og ikke så meget til selve ejerskabet, der jo ofte er et amerikansk anliggende.

"Det vi helt konkret ser på er, hvordan eksempelvis køb og salg i Danmark er foregået i forhold til hvad, der er betalt i skat. Vi ser på hvad, der er købt og sammenligner med verdensmarkedet, udviklingen og hvad vi ellers har af oplysninger. Det gør vi for at se, om handelsprisen er den rigtige, og om der derved er betalt den rigtige skat i Danmark. Hvis de ikke har det, så kører vi en sag."

Så her hjælper ingen kære mor eller gode forklaringer?

"Nej.

Og når man kigger historisk på it-området, så er det et område med mange små og spændende iværksættere, der er blevet opkøbt. Derfor er det et interessant område for Skat."

Hvor meget fylder it-firmaer i jeres efterforskning?

"Jeg må ikke fortælle om konkrete sager, og antallet svinger, men it er et fokusområde, og vi har igangværende sager, der vedrører it-virksomheder," fortæller Rasmus Bo Andersen.

I løbet af december kommer der i øvrigt offentlige lister over hvor meget - eller lidt - danske virksomheder betaler i skat.

Læs også:

Skat vil offentliggøre alle firmaers skatte-data på nettet

Skat: Derfor kigger vi dine teledata igennem




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere