Multinationale Microsoft betaler et tocifret millionbeløb i dansk skat

Softwaregiganten hører til de skattebetalende multinationale selskaber i Danmark - men hvor meget betaler de og hvad betaler de skat af?

Annonce:
Annonce:

Årsregnskab

Microsoft Danmark ApS

Mio. kroner 2011/12
Omsætning 871,3
Resultat af primær drift 138,2
Resultat før skat 145,6
Resultat efter skat 111,1
Egenkapital 593,1
Antal ansatte 412

Læs mere om Microsoft Danmark ApS i Brancheguiden

Kilde
Dansk RegnskabsAnalyse

Årsregnskab

Microsoft Development Center Copenhagen ApS

Mio. kroner 2011/12
Omsætning 504,5
Resultat af primær drift 44,8
Resultat før skat 124,7
Resultat efter skat 111,9
Egenkapital 4.647,2
Antal ansatte 368

Læs mere om Microsoft Development Center Copenhagen ApS i Brancheguiden

Kilde
Dansk RegnskabsAnalyse

I en tid, hvor der er fokus på multinationale selskabers skattebetaling lægger Microsoft 47,3 millioner kroner som skattebetaling i Danmark.

Det fremgår af de seneste regnskaber fra Microsofts selskaber i Danmark.

Microsoft har to selskaber i Danmark. Det drejer sig om salgs-  og marketing-selskabet, Microsoft Danmark, og om Microsofts udviklingscenter i Vedbæk, Microsoft Development Center Copenhagen, der i øvrigt er Microsofts største udviklingscenter i Europa.

Microsofts skattebetaling er fordelt så de knap 35 millioner kroner kommer fra Microsoft Danmark, mens de restende godt 12 millioner kroner kommer fra Microsofts udviklingscenter i Vedbæk.

Men hvordan Microsofts skattebetaling er endt der, er en lidt kompliceret historie.

Microsoft Danmark er landeselskabet, der står for salget på det danske marked. Her havde softwaregiganten en omsætning på 871 millioner kroner og et overskud før skat på 145,6 millioner kroner.

Men tallene er ikke et udtryk for, hvor meget Microsoft sælger i Danmark. For som Microsoft selv gør opmærksom på, er Microsoft Danmark et selskab, der får indtægter via en agent-model.

Når Microsoft Danmark sælger eksempelvis en Sharepoint-løsning - gennem en forhandler, naturligvis - ryger Microsofts andel af betalingen til et selskab i Irland. Microsoft Danmark får så som agent for Microsoft i Irland, en kommission for at sælge løsningen.

Omsætningen på 871 millioner kroner er derfor på ingen måde et udtryk for hvor meget Microsoft sælger i Danmark. De 187,7 millioner kroner kommer fra salg af konsulenttimer i Danmark, mens de resterende 683,5 millioner kroner er kommissions-indtægter. Men beløbet er givetvis langt mindre end den reelle omsætning på salg af Microsoft-produkter. Hvor meget ved kun Microsoft.

Ifølge direktør i Skat, Rasmus Bo Andersen, er Microsofts model med at sælge varerne gennem Irland, dog fuldt ud lovlig. Men der kan være nuancer.

"Det, som er vigtigt i forhold til agent-modellen, er, at når man sælger i Danmark, så sælger man på et varemærke. Der, hvor vi gør noget, er når de benytter et dansk varemærke i salget. Her kan vi gå ind og fastsætte en værdi af de royalties, som skal betales for de varemærker, der kommer fra Danmark," siger han.

Rasmus Bo Andersen kan ikke udtale sig om konkrete sager. Derfor kan han heller ikke bekræfte om Skat i forbindelse med Microsoft ser på, hvordan software-giganten håndterer salget af C5, Nav og AX, der jo oprindeligt er danske produkter, fra dengang Microsoft købte NavisionDamgaard.

Netop det opkøb er årsag til at Microsofts største udviklingscenter i Europa, Microsoft Development Center Copenhagen, ligger i Vedbæk. Her fik man sidste år en omsætning på 504 millioner kroner og et overskud før skat på 124,6 millioner kroner. Den halve milliard her er ifølge regnskabet en koncernintern indtægt, som alene afspejler omkostninger- og ikke produkternes markedsandele (og dermed salg), som Microsoft skriver i regnskabet.

Derfor kunne netop den konstruktion være genstand for Skats efterforskning i Danmark.

Det vil Rasmus Bo Andersen dog ikke kommentere på.

Læs Microsofts svar her.


Læs mere:Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TDC Hosting A/S
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

White papers
I dette white paper kan du læse om udfordringerne og processen frem imod en bedre...

I dette white paper kan du læse om strategidelen i porteføljestyringen - det vil sige, hvordan du...

I dette white paper kan du læse om, hvad medarbejderne i dag forventer af dine...

 
Kommende events
CIO Executive Update
CIO Executive Update er kombinationen af oplæg fra en international top-CIO og muligheden for at netværke med andre CIOs og it-direktører gennem flere round tables om aktuelle emner.


Microsoft Office 365
Det cloud-baserede Office 365 er et af de mest succesfulde produkter fra Microsoft i de seneste år. Vi har allieret os med eksperter og cases, som kan give dig en konkret og koncentreret introduktion til det alsidige værktøj. Så tilbring en formiddag i selskab med Office 365 og se hvorfor produktet er så populært ? og hvordan it-afdelingen og brugerne høster fordelene i Office 365.


Hvordan finder og fastholder du de bedste it-medarbejdere?
Hvordan skal du tiltrække de bedste it-kandidater i fremtiden? Og hvilke kompetencer kommer virksomhederne fremover til at efterspørge?Log ind
x
E-mail
Kodeord