Artikel top billede

Her er verdens første magnetkort

Det berømte auktionshus Sotheby's sælger prototypen på et tidligt magnetisk kreditkort fra IBM.

Det hedder plastic-penge, men faktisk er verdens første magnetiske kreditkort lavet af pap og ikke plast. Sotheby's har sat prototypen på et IBM-kreditkort til salg på en auktion, der slutter fredag. Det lille stykke pap med en magnetstribe, der er tapet fast, forventes at indbringe næsten 100.000 kr. Så det kræver altså, at man har et rigtigt kort med masser af kredit eller penge på kontoen for at få fat i det gamle klenodie.

Udvikleren Jerome Svigals har båret rundt på kortet i sin pung i 40 år, selv om det er ganske ubrugeligt som betalingsmiddel.

I katalogbeskrivelsen fra Sotheby's kan man læse om magnetkortets historie. Enkelte virksomheder har brugt kreditkort lige siden 1920'erne, men det var først med introduktionen af Diners Club, American Express og VISA i halvtredserne at ideen om det universelle kreditkort slog igennem.

De første kreditkort havde dog ingen magnetstribe. IBM havde eksperimenteret med magnetisk lagring af lyden lige siden Anden Verdenskrig, og nu tog man fat på at udvikle magnetisk lagring til kreditkort. Det viste sig hurtigt, at magnetisk tape var det bedste valg.

Nu var udfordringen at udvikle et holdbart, billigt kort. Det første eksemplar var altså i pap, men det viste sig hurtigt, at plast var meget bedre. Der blev kun fremstillet to prototyper i pap.

"IBM gjorde arbejdet gratis og tog ikke engang patent på det maskin-læsbare kort som man kom frem til. I stedet for valgte man at tilbyde løsningen gratis til alle. Tankegangen var, at jo flere transaktioner der blev gennemført med maskin-læsbare medier, jo flere computere skulle bruges til at behandle dem. Den strategi fungerede bedre end nogen havde drømt om," siger Svigals.

Det betyder dog ikke, at IBM har noget generelt imod patenter. Faktisk er IBM det selskab i verden, der får tildelt flest patenter - sidste år var det en ny rekord på mere end 6.000 patenter.

American Express var de første, som udstedte magnetiske kreditkort i 1970. Det skabte en hidtil uset økonomisk frihed - men det betød også, at privatpersoners gæld steg til nye højder. Selv uden penge på lommen kunne man nu gå ind og købe det, som hjertet kunne begære.

I  2011 blev der gennemført 20 milliarder kreditkort-transaktioner i USA og det anslås at der er 972 milliarder dollar i kreditkort-gæld alene hos amerikanerne.

I dag er magnetkortet selv på vej til at blive lagt i graven og afløst af mobile betalinger og NFC-chips. Jerome Svigals har selv skrevet om kortets lange historie og kommende død i denne artikel med den passende titel "The Long Life and Imminent Death of the Mag-Stripe Card".




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere