Artikel top billede

Sådan vil staten presse it-priserne i bund

Med nyt initiativ vil staten presse den pris, som myndighederne betaler for it-ydelser, i bund.

Læs også:

Betaler alt for meget: Staten kan spare 300 mio på sin it-drift

Mange vil føle sig snydt, hvis de betaler 80 kroner for en is, de efterfølgende opdager koster 10 kroner i den lokale kiosk.

Det er faktisk, hvad det offentlige i nogle sammenhænge oplever - bare i forbindelse med it-drift.

En ny analyse fra Digitaliseringsstyrelsen viser nemlig, at der er et besparelsespotentiale på mellem 200 og 300 millioner kroner, hvis staten bliver bedre til at styre it-driftskontrakter.

"Med den nye analyse kan vi se, at samme ydelse kan have vidt forskelligt prisniveau. Det er klart, at det bliver vi nødt til at forholde os til," siger Morten Ellegaard kontorchef hos Digitaliseringsstyrelsen. 

Nyt rådgivningscenter

Analysen viser også, at mange it-kontrakter er struktureret på en måde, der gør dem svære at sammenligne. Og han pointerer samtidig, at der i nogle tilfælde kan være en god grund til, at prisen på samme ydelser varierer lidt i pris.

Et af tiltagene vil derfor også være at få gjort kontrakterne mere gennemsigtige i forhold til it-driften, så de bliver nemmere at sammenligne.

De nye initiativer skal koordineres af det nyoprettede rådgivningscenter i Digitaliseringsstyrelsen.

Centeret vil blive placeret i Ministeriernes Projektkontor, der i forvejen er sekretariat for Statens IT-projektråd.

Ene og alene rådgivende

Det vil ikke være centerets opgave at udstikke paragraffer i forbindelse med kontrakterne.

"Det er vigtigt for mig at understrege, at rådgivningscenterets funktion er rådgivende. Det vil stadig være ministeriernes eget ansvar at forhandle og indgå kontrakterne," siger Morten Ellegaard.

Det store besparelsespotentiale skal hentes hjem, ved at implementere nogle af de anbefalinger, analysen er kommet med.

Sådan skal opgaven gribes an

"Vi skal have et meget større fokus på at opnå de rette enhedspriser på de forskellige ydelser, mere transparens og gennemsigtighed af kontrakterne på tværs af ministerierne og en mere koordineret styring fra statens side," fortæller Morten Ellegaard.

Særligt vil man have fokus på best practice både internt og eksternt i ministerierne.

Der skal skabes mere gennemsigtighed og konkurrence

Det er ikke meningen, at it-driften skal adskilles fra selve it-projektet i kontrakten.

Planen er at få mere fokus på område, og få staten til at agere mere ensartet.

"Vi skal blive bedre til at håndtere it-driftsdelen, og rådgivningscenteret er et skridt på vejen. Forhåbentligt vil det medvirke til, at vi får professionaliseret vores indsats på en erfaringsbaseret måde," siger Morten Ellegaard.

Og han er ikke i tvivl om, at opgaven vil blive taget seriøst.

"Myndighederne har taget godt imod it-projektrådet, og dets anbefalinger til at sikre bedre it-projekter. Vi regner med, at myndighederne på samme måde vil tage godt imod dialog og rådgivning på driftsområdet," siger Morten Ellegard og fortsætter:

"Vi håber, at dette initiativ vil føre til, at staten agerer som en mere samlet markedsaktør, og at vi får skabt mere gennemsigtighed og konkurrence på dette område."

Læs også:

Betaler alt for meget: Staten kan spare 300 mio på sin it-drift




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere