Artikel top billede

Vilde Vestas: Her er Vestas enorme supercomputer

Vestas besluttede for snart et år siden at investere et større beløb i en supercomputer. Se hvad den kan her.

Det kræver en voldsom computerkraft, hvis du virkelig vil have noget ud af big data. 

Og det vil Vestas.  

IBM Firestorm med 1.222 computere er svaret.

Alene driften af den svarer til alt andet it hos Vestas. Det er ikke så lidt - vindmøllevirksomheden har for eksempel omkring 2.500 servere.

"Det er noget af et maskinrum. som skal driftes, køles og hele tiden optimeres," siger selskabets CIO, Torben Bonde.

Kæmpe mængder data

Men der kommer også noget ud af de 2,6 petabyte data, supercomputeren jonglerer rundt med.

"Vi indsamler enorme mængder informationer fra vindmøllerne, vejret og andre måleenheder. Det bliver for eksempel brugt til at forudsige, hvordan vinden vil opføre sig på et helt specifikt område på 15 gange 15 meter," siger Torben Bonde, it-chef for Vestas.

Derved bliver der samlet kæmpe-mængder information ind om alt fra vind- og vejrdata til vedligholdelsesdata fra møllerne. 

Det er Firestormen, der håndterer de kæmpe mængder data, og de forskellige opgaver tager generelt et par timer at udføre.

Kunne tage uger før i tiden 

Det er dog en væsentlig forbedring, hvis man går omkring fire år tilbage, hvor Vestas første gang kastede sig ud i big data.

"Før kunne det jo tage uger, inden en stor opgave var færdiggjort. Det var en katastrofe, hvis sådan et job gik ned. Derfor skulle computerne, ligesom nu, være designet meget robust - hvis en disk faldt ud, så kørte den bare videre alligevel," siger han.

For omtrent et år siden investerede man et tocifret millionbeløb i den nye Firestorm.

På dette tidspunkt var det den tredjekraftigste supercomputer i erhvervsmæssige sammenhænge i verden. Og det krævede også lidt at få sat i søen.

"Det har krævet fuldt projektledelse fra start til slut for at få det her til at fungere. Det er jo et kæmpe-projekt, hvor vi har hevet ekstra eksterne konsulenter og interne folk ind, der kun har skullet beskæftige sig med det her område," siger Torben Bonde.

"Men det har helt sikkert været en god investering, så det er også noget, vi vil fortsætte med at holde et vågent øje med."

Læs også:

Danmark rykker ind på supercomputernes top.

Sådan arbejder Danmarks hurtigste computer.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere