Artikel top billede

Kampen om nordisk e-bogsmarked spidser til

Danske Riidr har leveret teknologi til ny stor satsning med e-bøger i Sverige. Amazon får kamp til stregen

I Sverige er den nye e-boghandel Bokon netop gået i luften med 300.000 titler og ambitioner om at blive landets største aktør inden for elektroniske bøger. Et af nordens største mediehuse, Schibsted Media Group, står bag den nye boghandel, og teknologien kommer fra Danmark.

Det er danske Riidr.com, der har leveret sin platform til Bokon. Et hurtigt kig på bokon.se og riidr.dk viser da, at der er påfaldende mange ligheder mellem de to sider. Schibsted købte 10 pct. af den danske boghandel i efteråret og samtidig blev der indgået en aftale om levering af teknologi fra den danske virksomhed.

Med i Bokon er også det svenske forlag Piratförlaget, som har slået sig sammen med en gruppe af mindre forlag der kalder sig De Oborende (De uafhængige). Dette sker samtidig med, at der er tiltagende rygter om en lancering af Amazon i Sverige.

Amazon er allerede størst på e-bøger i USA, men har indtil videre ikke meldt sig på det norske e-bogsmarked. Bokon, Riidr og andre lokale udbydere står klar til at give Amazon kamp til stregen.

Det næste skridt kan blive, at Riidrs teknologi skal bruges til at lancere en norsk e-boghandel.

"Norge er et meget spændende marked, og det kan da ikke udelukkes at vores platform kommer til at findes der," siger Anders Breinholst, der er direktør for Riidr.

I Danmark har Riidr omkring 380.000 danske, svenske og engelske titler i sit katalog.

Tror ikke på e-læsere

Det store spørgsmål er nu, hvordan e-bøgerne skal læses. Efter en fænomenal vækst i de seneste år er salget af de såkaldte e-læsere - små mobile enheder, der kun kan bruges til at læse e-bøger - styrtdykket i løbet af 2012. Det konstaterede analysefirmaet iSuppli forleden i en rapport.

I 2011 blev der solgt 23,2 millioner e-læsere, og det var en rekord, som måske aldrig bliver nået igen. For det ventes, at salget vil falde med 36 pct. til 14,9 millioner enheder i 2012. Til næste år ventes et yderligere fald på 27 pct. til 10,9 mio. enheder.

De første e-læsere kom først i 2006, og så gik det rigtig stærkt i de følgende år, hvor salget steg fra en million enheder i 2008 til 10 millioner i 2010. En tidobling på to år.

Men den generelle tendens er, at apparater som kun kan løse en enkelt opgave - som musikafspillere, navigations-enheder og kompakte kameraer - forsvinder og bliver afløst af multifunktions-enheder.

I dette tilfælde er det tablet-pc'er, som også kan bruges til at læse e-bøger. Der er da heller ingen planer om at gøre e-læsere til en del af udbuddet hos hverken Riidr eller Bokon i Sverige.

"Fremtiden ligger ikke i e-læsere, men i tablets og smartphones. Fremtidens e-bøger kommer mere til at ligne det vi kender fra hjemmesider med video og lyd, og her kan e-læsere simpelthen ikke følge med på grund af den langsomme skærm. Jeg mener stadig, at e-læsere har sin berettigelse, men de vil ikke være med til at drive markedet i fremtiden," lyder prognosen fra Anders Breinholst.

Riidr har selv udviklet sin egen e-bogs-app til iOS, der har ligget på App Store siden iPad'en blev lanceret i 2010. Der er også en Riidr-app til Android.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital vækst 2024

På Digital Vækst 2024 bringer vi danske virksomheders organisation, forretning og data i spil samt spejler dem i det, som teknologipartnerne bringer til fadet. Konferencen bliver tætpakket med dygtige digitale ledere og frontkæmpere fra ind- og udland. De har én opgave på dagsordenen: At inspirere dig til at træffe de rigtige forretningsmæssige, teknologiske og strategiske valg i 2024, som kan sikre vækst for dig.

19. marts 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de IT-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

20. marts 2024 | Læs mere


AI Impact Day: Har du styr på risiko og governance – og er du klar til AI Act?

AI og Machine Learning har for længst gjort sit indtog i centrale, kritiske forretningssystemer, og både udviklere, platformleverandører og koncerner er begyndt at udforske mulighederne. På dette eksklusive event dykker vi ned i AI's indflydelse på fremtidens forretnings- og IT-drift. Men vi ser også på, hvordan du mest effektivt arbejder med governance og risikostyring på dine AI-projekter.

21. marts 2024 | Læs mere