Artikel top billede

Sådan vil staten uddele 10 milliarder datasæt om året

Staten vil samle sin datadistribution i den Fællesoffentlige Datafordeler, som har et prisskilt på over 100 millioner kroner. Læs mere om statens visioner for data-distributionen af CPR, CVR og kort

Når danske virksomheder og myndigheder fremover skal bruge grunddata som borgernes CPR-numre, virksomhedernes CVR-numre og adresser skal det ske via den Fællesoffentlige Datafordeler.

Det lægger Digitaliseringsstyrelsen op til med et nyt udbud for etablering, drift, vedligeholdelse og videreudvikling af den Fællesoffentlige Datafordeler, som skal samle og samtidig afløse en lang række offentlige it-systemer, som tiden er ved at løbe fra.

"En fælles distributionsløsning forventes at kunne imødekomme brugernes behov for at hente grunddata nemt, hurtigt og pålideligt og med færrest mulige omkostninger," lyder det i styrelsens udbudsmateriale.

11 terabytes grunddata

Datamæssigt forventes det, at den Fællesoffentlige Datafordeler skal distribuere omkring 11 terabytes grunddata.

Mængden forventes at stige til 77 terabytes månedligt over de næste seks år.

Ligeledes vil der formentlig være omkring 134 millioner månedlige transaktioner af grunddata, men det antal forventes at stige til 800 millioner månedlige transaktioner i de næste seks år.

Det vil sige, at der i 2019 årligt vil være omkring 10 milliarder datadistributioner af Danmarks grunddata ifølge Digitaliseringsstyrelsens forudsigelser.

Kontraktværdi over 100 millioner

I sit udbud tilbyder styrelsen bygningen, driften, vedligeholdelsen og videreudviklingen af den Fællesoffentlige Datafordele.

Oveni i udbuddet angiver Digitaliseringsstyrelsen fire optioner, som leverandørerne kan byde på det.

Det drejer sig blandt andet om udvikling, udrulning og vedligeholdelse af CPR- og CVR-distribution på den Fællesoffentlige Datafordeler.

Kontraktsummen er angivet til at havne på et sted mellem 80 millioner kroner og 120 millioner kroner i de fire år, som kontrakten løber over. Dertil vil det være muligt at få forlænget kontrakten helt op til fire gange á 12 måneder.

På bar bund i komplekst system

Det store spænd på 40 millioner kroner har sine forklaringer, da det dels afhænger af leverandørernes tilslutning til optionerne, dels at udviklingsarbejdet foregår på et stort set ukendt territorium.

Digitaliseringsstyrelsen skriver da også direkte i sit udbud, at kontrakt om etablering, drift, vedligeholdelse og videreudvikling af den Fællesoffentlige Datafordeler udgør en kontrakt af særlig kompleks karakter.

"Dette gælder både i forhold til kontraktens tekniske elementer, men også i forhold til kontraktens juridiske og finansielle forhold," lyder det.

Derfor angiver styrelsen, at det dels ikke er muligt på forhånd at fastlægge kravene til blandt andet perfermance og sikkerhed uden solidt indblik ned i alle leverandørernes mulige tekniske løsninger.

"På den anden side, er det - i sagens natur - ikke muligt for leverandørerne, at fremkomme med tilbud på en løsning, førend de kender Digitaliseringsstyrelsens krav hertil," skriver Digitaliseringsstyrelsen.

Fristen for tilmelding til udbuddet udløber den 18. februar klokken 12.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital vækst 2024

På Digital Vækst 2024 bringer vi danske virksomheders organisation, forretning og data i spil samt spejler dem i det, som teknologipartnerne bringer til fadet. Konferencen bliver tætpakket med dygtige digitale ledere og frontkæmpere fra ind- og udland. De har én opgave på dagsordenen: At inspirere dig til at træffe de rigtige forretningsmæssige, teknologiske og strategiske valg i 2024, som kan sikre vækst for dig.

19. marts 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de IT-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

20. marts 2024 | Læs mere


AI Impact Day: Har du styr på risiko og governance – og er du klar til AI Act?

AI og Machine Learning har for længst gjort sit indtog i centrale, kritiske forretningssystemer, og både udviklere, platformleverandører og koncerner er begyndt at udforske mulighederne. På dette eksklusive event dykker vi ned i AI's indflydelse på fremtidens forretnings- og IT-drift. Men vi ser også på, hvordan du mest effektivt arbejder med governance og risikostyring på dine AI-projekter.

21. marts 2024 | Læs mere