Artikel top billede

Vint Cerf: Sådan skabte vi internettet for 30 år siden

I denne måned er det præcis 30 år siden, det moderne internet blev født. Vint Cerf skriver, hvordan det gik for sig.

Læs også:

Ny strid: Hvem opfandt egentlig internettet

Computerworld News Service: Det globale system af indbyrdes forbundne computernetværk, der har forandret livet for milliarder af mennesker over hele verden, som vi kalder internettet, fyldte 30 på den første dag i det nye år.

Selvom internettet kan spores tilbage til forskning i 1960'erne - bestilt af USA's regering med det mål at udvikle robuste, fejltolerante og distribuerede computernetværk - så var det 1. januar 1983, at internettet, som vi kender det, erstattede tidligere netværkssystemer.

Denne dag gik USA's forsvarsministeriums netværk, Arpanet, fra den ældre protokol Network Control Program (NCP) og over til Transmission Control Protocol / Internet Protocol (TCP/IP), som nu er grundlag for hele internettet.

Grunden til dette skift var, at Arpanet på daværende tidspunkt havde cirka 1.000 computere tilsluttet og var i hurtig vækst.

For at kunne håndtere det større og i stigende grad komplekse netværk var der brug for en ny protokol.

Sådan oplevede Vint Cerf nettets fødsel

Vint Cerf, der i dag er vice president og chief internet evangelist hos Google, var del af det team, der udviklede den nye protokol, der specifikt blev designet til at understøtte forbindelser mellem forskellige pakkekoblede datanet.

I et blogindlæg, der markerer det moderne internets 30 års jubilæum, skriver Cerf, der ofte kaldes internettets gudfar, at den følelse, han husker tydeligst fra den dag, er lettelse.

"Der var ingen stor højtidelighed - jeg kan ikke engang finde et fotografi. De eneste fysiske minder, der er tilbage, er de badges med teksten 'Jeg overlevede skiftet til TCP/IP', som de, der gennemgik prøvelsen, bar med stolthed," fortæller han.

"Alligevel var det, set i bakspejlet, indlysende, at det var en begivenhed af afgørende betydning. På den dag fødtes det internet, der i dag er i drift."

Den britiske datalog Sir Tim Berners-Lee tog senere udgangspunkt i den nye internetprotokol, da han i 1989 opfandt det system af indbyrdes forbundne hypertekst-dokumenter, der kendes som World Wide Web.

Oversat af Thomas Bøndergaard

Læs også:

Ny strid: Hvem opfandt egentlig internettet




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere