Artikel top billede

Kæmpe 0-dags-hul fundet i Java - din netbank i fare

Java er under angreb igen, og denne gang er det yderst kritisk. Se, hvordan du beskytter dig.

Læs også:

Eksperter er enige: Derfor bør du helt droppe Java

Der er fundet et stort, kritisk sikkerhedshul i Javas JRE, der bliver brugt aktivt mod alle typer Windows-maskiner og potentielt også mod Mac- og Linux-computere.

Det nyfundne hul i Java 7 har fået alle alarmklokker til at ringe hos sikkerhedsfirmaet CSIS Security Group, fordi Java er så udbredt.

Ifølge leverandøren Oracle ligger Java på tre milliarder maskiner verden over.

CSIS Security Group skriver i en sikkerhedsadvarsel markeret med høj prioritet, at hullet allerede nu udnyttes at it-kriminelle, efter it-kriminelle har spredt nyheden via dunkle hjemmeside.

"Vi ser omfattende misbrug fra flere dedikerede og organiserede bander, der systematisk anvender det friske hul, til at plante ransomware, netbank- og informationstyve samt avancerede rootkits og downloadere, der kan installere falske sikkerhedssprodukter og anden uønsket software," skriver CSIS.

Danmark i skudlinjen

Det vil sige, at Danmark er særdeles udsat, da størstedelen af danskere har NemID, som netop benytter Java JRE, når danskerne skal i netbanken eller ind til fortrolige oplysninger på offentlige hjemmesider.

Potentielt kan angriberne overtage styringen af folks computere, stjæle identiteter som eksempelvis Facebook-logins og bruge hullet til at begå indbrud i folks netbanker.

Sådan udnytter kriminelle hullet

Angrebene kan sættes ind, hvis en bruger har været inde på en kompromitteret hjemmeside og klikket på skumle links.

"Alt, det kræver at inficere et system, er, at modtageren vælger at klikke på det inkluderede link og samtidig have Java JRE aktiv på maskinen," skriver CSIS Security Group.

CSIS oplyser til Computerworld, at Java JRE kører som standard i de fleste browsere som Internet Explorer, Chrome og Firefox.

Sikkerhedsselskabet har også fundet flere eksempler på, at koden misbruges til overtage folks computere, når de klikker på links i spammails med alt fra flybilletter fra America Airlines til pakker fra UPS.

Java kan slås fra

"Der er konsensus i den samlede it-sikkerhedsbranche, at dette er en yderst kritisk situation. Ikke alene er der tale om en sårbarhed der misbruges i vidtspredte angreb, men for at gøre ondt værre, så findes der heller ikke en patch/sikkerheds fra Oracle, der lukker problemet," lyder det fra CSIS Group Security.

For at være helt sikker på at undgå at blive angrebet, kan man deaktivere sin Java JRE,

Det gøres eksempelvis i Internet Explorer ved at gå ind under Internetindstillinger" og videre til "Programmer" og "Administrer" for derefter at deaktivere Java.

Chrome-brugere kan skrive "chrome://plugins/" i sin Chromebrowsers adressesvindue, hvorefter man også kan deaktivere sin Java.

Problemet ved at deaktivere sin Java er dog, at man eksempelvis ikke kan logge ind på sin netbank, da NemID benytter Java-appletter, der er afhængige af Java JRE.

"CSIS forventer at Oracle vil mønstre alle tænkelige kræfter og interne resourcer med henblik på at kunne frigive en sikkerhedsopdatering."

"Det står imidlertid helt klart, at en sikkerhedsopdatering vil udsendes udenfor almindelig patch cyklus, eller senest som led i selskabets kvartalsopdateringer, som er sat til at slippes fri på tirsdag d. 15.1. 2013," skriver CSIS.

Læs også:

Eksperter er enige: Derfor bør du helt droppe Java




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital vækst 2024

På Digital Vækst 2024 bringer vi danske virksomheders organisation, forretning og data i spil samt spejler dem i det, som teknologipartnerne bringer til fadet. Konferencen bliver tætpakket med dygtige digitale ledere og frontkæmpere fra ind- og udland. De har én opgave på dagsordenen: At inspirere dig til at træffe de rigtige forretningsmæssige, teknologiske og strategiske valg i 2024, som kan sikre vækst for dig.

19. marts 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de IT-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

20. marts 2024 | Læs mere


AI Impact Day: Har du styr på risiko og governance – og er du klar til AI Act?

AI og Machine Learning har for længst gjort sit indtog i centrale, kritiske forretningssystemer, og både udviklere, platformleverandører og koncerner er begyndt at udforske mulighederne. På dette eksklusive event dykker vi ned i AI's indflydelse på fremtidens forretnings- og IT-drift. Men vi ser også på, hvordan du mest effektivt arbejder med governance og risikostyring på dine AI-projekter.

21. marts 2024 | Læs mere