Artikel top billede

Danmark alvorligt i klemme: Kan ikke slå Java fra

Sikkerhedschef anbefaler myndigheder og virksomheder at slå Java fra på grund af et kæmpe sikkerhedshul. Men det er langt nemmere sagt end gjort.

Læs også:

Kæmpe sikkerhedshul i Java - Din netbank i fare

Myndighed: Danskerne skal deaktivere Java nu

Offentlige myndigheder og virksomheder, der har ansatte udstyret med pc'er, der kan gå på nettet, bør slå Java fra med det samme.

Det siger chef-sikkerhedskonsulent Thomas Wong hos it-sikkerhedsfirmaet Fortconsult, efter at en ny 0-dags-sårbarhed er dukket op i Java 7, der er en udbredt komponent i en lang række systemer og drives af Oracle.

Men selvom myndigheder og virksomheder altså af sikkerhedshensyn burde slå Java fra på medarbejdernes maskiner, er han langt fra sikker på, at det sker.

"Har de slået det fra? Det tvivler jeg på. De kan have interne systemer, som kræver Java-understøttelse, og spørgsmålet er, hvor meget de kunne arbejde uden Java," siger han.

De ignorerer det nok

Han vurderer, at en lang række myndigheder og virksomheder derfor ignorer sikkerhedsadvarslerne og fortsat benytter Java.

Ellers ville de ikke kunne udføre opgaver, som er nødvendige for deres arbejde som eksempelvis at tilgå journal- og andre administrative systemer.

Kun hvis de ansatte arbejder på pc'er, der er isoleret fra internettet og kun har adgang til serverne med de pågældende systemer, anbefaler han at se stort på advarslerne om at slå Java fra på computerne.

Han vurderer, at GovCERT fredag er i færd med at rådgive myndighederne til at slå Java fra.

Men han understreger, at myndighedernes egne CERT's har mere specifik viden om de enkelte systemer, som offentligheden ikke har kendskab til, og som kan gøre, at de handler anderledes.

"Hvis jeg sad i GovCERT, ville jeg tro, jeg ville ende med at give en kraftig advarsel om at slå java fra eller begrænse brugen af det ekstremt meget."

Find alternativer til Java

"Nogle virksomheder er tilbøjelige til at sige: Vi må bare leve med sikkerhedsrisikoen, og bare køre videre, for vi skal jo også arbejde," siger Thomas Wong.

I stedet burde virksomhederne i ifølge sikkerhedseksperten sige stop og finde en langsigtet løsning, hvor de får udviklet nye applikationer.

"Applikationer, som ikke er afhængige af et framework, som er notorisk usikkert," siger han.

Chefsikkerhedskonsulent fortæller, at Java kan bruges til mange ting, hvilket også er årsagen til, at det kan udnyttes.

Men han peger på, at der i dag findes rigtig fornuftige alternativer til Java, eksempelvis HTML5.

"Det springer i øjnene, fordi det samtidig understøtter smartphones. Derfor er det værd at kigge på, hvis man skal udvikle noget nyt," siger han.

Han fortæller, at nogle virksomheder i Danmark har store problemer med legacy-systemer og afhængighed af Java.

Han fortæller, at virksomheder i visse tilfælde endda er nødt til at benytte ældre versioner af Java, fordi deres systemer ellers ikke vil kunne fungere.

Thomas Wong fortæller, at 0-dags-sårbarheder i Java almindeligvis plejer at blive lukket af Oracle ret hurtigt i de situationer, hvor det som denne gang får meget omtale.

Læs også:

Kæmpe sikkerhedshul i Java - Din netbank i fare

Myndighed: Danskerne skal deaktivere Java nu




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital vækst 2024

På Digital Vækst 2024 bringer vi danske virksomheders organisation, forretning og data i spil samt spejler dem i det, som teknologipartnerne bringer til fadet. Konferencen bliver tætpakket med dygtige digitale ledere og frontkæmpere fra ind- og udland. De har én opgave på dagsordenen: At inspirere dig til at træffe de rigtige forretningsmæssige, teknologiske og strategiske valg i 2024, som kan sikre vækst for dig.

19. marts 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de IT-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

20. marts 2024 | Læs mere


AI Impact Day: Har du styr på risiko og governance – og er du klar til AI Act?

AI og Machine Learning har for længst gjort sit indtog i centrale, kritiske forretningssystemer, og både udviklere, platformleverandører og koncerner er begyndt at udforske mulighederne. På dette eksklusive event dykker vi ned i AI's indflydelse på fremtidens forretnings- og IT-drift. Men vi ser også på, hvordan du mest effektivt arbejder med governance og risikostyring på dine AI-projekter.

21. marts 2024 | Læs mere