Artikel top billede

Ny forskning afslører global web-censur

Forskere har nu afsløret, hvordan teknologi fra Blue Coat bruges til censur og overvågning verden over.

I mange af verdens diktatur-stater bliver netværksteknologi fra det amerikanske firma Blue Coat brugt til at overvåge og begrænse adgangen til internet. Det fortæller canadiske forskere fra projektet Citizen Lab på universitetet i Toronto i en ny rapport.

De har gennemsøgt nettet for at finde spor efter Blue Coat-hardwaren ProxySG og PacketShaper, der kan anvendes til at filtrere, censurere og overvåge nettrafikken.

Forskerne har fundet 61 Blue Coat enheder i lande, der er kendt for at undertrykke menneske-rettighederne eller begrænse adgangen til frie informationer på nettet. Det gælder blandt andet Saudi-Arabien, Bahrain, Qatar, Nigeria, Kina, Rusland og Venezuela.

Allerede for to år siden kunne forskerne afsløre, at Blue Coat-teknologi anvendes i Syrien og Burma.

Den amerikanske producent måtte efterfølgende indrømme, at flere enheder er endt i Syrien, men afviste, at man handler direkte med landet. De pågældende enheder er leveret til Dubai og skulle bruges i det irakiske kommunikations-ministerium, lød forklaringen dengang.

Firmaer som Blue Coat forsvarer sig med, at det er umuligt at spore, om produkterne bliver solgt videre eller leveret til diktaturlande gennem mellemmænd.

Der er ingen eksport-begrænsninger på Blue Coats teknologi til netværks-overvågning, men ligesom andre producenter må selskabet ikke handle med sanktions-ramte lande som Syrien, Iran og Nordkorea.  

De canadiske forskere opfordrer nu til strengere kontrol med spredningen af overvågnings-teknologi.

Den samme forsker-gruppe har tidligere påvist, at Bahrain har brugt FinSpy-software til at overvåge politiske aktivister.

Samtidig understreger forskerne over for New York Times, at man ikke ønsker at dæmonisere teknologien.

Mange virksomheder anvender Blue Coats produkter til indholdsfiltrering og "deep packet inspection" til legitime formål. Men de kan også misbruges til censur og overvågning, hvis de lander i de forkerte hænder.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere