Artikel top billede

Ny forskning afslører global web-censur

Forskere har nu afsløret, hvordan teknologi fra Blue Coat bruges til censur og overvågning verden over.

I mange af verdens diktatur-stater bliver netværksteknologi fra det amerikanske firma Blue Coat brugt til at overvåge og begrænse adgangen til internet. Det fortæller canadiske forskere fra projektet Citizen Lab på universitetet i Toronto i en ny rapport.

De har gennemsøgt nettet for at finde spor efter Blue Coat-hardwaren ProxySG og PacketShaper, der kan anvendes til at filtrere, censurere og overvåge nettrafikken.

Forskerne har fundet 61 Blue Coat enheder i lande, der er kendt for at undertrykke menneske-rettighederne eller begrænse adgangen til frie informationer på nettet. Det gælder blandt andet Saudi-Arabien, Bahrain, Qatar, Nigeria, Kina, Rusland og Venezuela.

Allerede for to år siden kunne forskerne afsløre, at Blue Coat-teknologi anvendes i Syrien og Burma.

Den amerikanske producent måtte efterfølgende indrømme, at flere enheder er endt i Syrien, men afviste, at man handler direkte med landet. De pågældende enheder er leveret til Dubai og skulle bruges i det irakiske kommunikations-ministerium, lød forklaringen dengang.

Firmaer som Blue Coat forsvarer sig med, at det er umuligt at spore, om produkterne bliver solgt videre eller leveret til diktaturlande gennem mellemmænd.

Der er ingen eksport-begrænsninger på Blue Coats teknologi til netværks-overvågning, men ligesom andre producenter må selskabet ikke handle med sanktions-ramte lande som Syrien, Iran og Nordkorea.  

De canadiske forskere opfordrer nu til strengere kontrol med spredningen af overvågnings-teknologi.

Den samme forsker-gruppe har tidligere påvist, at Bahrain har brugt FinSpy-software til at overvåge politiske aktivister.

Samtidig understreger forskerne over for New York Times, at man ikke ønsker at dæmonisere teknologien.

Mange virksomheder anvender Blue Coats produkter til indholdsfiltrering og "deep packet inspection" til legitime formål. Men de kan også misbruges til censur og overvågning, hvis de lander i de forkerte hænder.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital vækst 2024

På Digital Vækst 2024 bringer vi danske virksomheders organisation, forretning og data i spil samt spejler dem i det, som teknologipartnerne bringer til fadet. Konferencen bliver tætpakket med dygtige digitale ledere og frontkæmpere fra ind- og udland. De har én opgave på dagsordenen: At inspirere dig til at træffe de rigtige forretningsmæssige, teknologiske og strategiske valg i 2024, som kan sikre vækst for dig.

19. marts 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de IT-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

20. marts 2024 | Læs mere


AI Impact Day: Har du styr på risiko og governance – og er du klar til AI Act?

AI og Machine Learning har for længst gjort sit indtog i centrale, kritiske forretningssystemer, og både udviklere, platformleverandører og koncerner er begyndt at udforske mulighederne. På dette eksklusive event dykker vi ned i AI's indflydelse på fremtidens forretnings- og IT-drift. Men vi ser også på, hvordan du mest effektivt arbejder med governance og risikostyring på dine AI-projekter.

21. marts 2024 | Læs mere